Koffietermen

Hoe zat het ook alweer: wat is een espresso?

17 mei , 2023  

Voor veel koffiegekken onder ons is het natuurlijk gesneden koek maar voor de mensen die pas net de zakjes oploskoffie de deur uit hebben gedaan, kan het best wel eens lastig zijn. Speciaal voor deze groep hebben we de categorie “koffietermen” in het leven geroepen. Hierin geven we een simpele uitleg over de basis termen die je als beginnend thuisbarista tegen gaat komen.

Wat is een Espresso?

Een espresso is een zeer geconcentreerde koffievariant die wordt bereid door heet water onder hoge druk door fijn gemalen koffie te persen. Het woord “espresso” komt van het Italiaanse woord “caffè espresso”, wat “uitgedrukte koffie” betekent.

Bij het maken van een espresso wordt meestal een espressomachine gebruikt. De machine perst heet water met een druk van ongeveer 9 tot 15 bar door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie. Het water passeert snel door de koffie, waardoor de smaak, aroma’s en cafeïne snel worden geëxtraheerd.

Een goede espresso heeft een rijke, volle smaak, een stroperige consistentie en een hazelnootkleurige crèmelaag (bekend als crema) bovenop. Het heeft een sterkere smaak en een hogere koffieconcentratie dan gewone koffie. Een enkele espresso wordt meestal geserveerd in een klein kopje en bevat ongeveer 30-45 ml koffie.

Espresso vormt ook de basis voor veel andere populaire koffiedranken, zoals cappuccino, latte, macchiato en americano. Deze dranken worden gemaakt door espresso te combineren met melk, melkschuim of heet water, afhankelijk van de specifieke bereidingswijze.

De oorsprong van espresso

De oorsprong van espresso ligt in Italië, waar het in de vroege 20e eeuw werd ontwikkeld. De exacte oorsprong van espresso is echter het onderwerp van discussie en er zijn verschillende verhalen en theorieën over hoe het is ontstaan.

Een veel voorkomende theorie is dat espresso werd uitgevonden in de stad Milaan, Italië, aan het begin van de 20e eeuw. In 1901 vroeg de Italiaanse ingenieur Luigi Bezzera een patent aan voor een machine die “een nieuw stoomsysteem voor het bereiden van koffie onder druk” mogelijk maakte. Deze machine, bekend als de “Ideale”, wordt beschouwd als een van de vroegste espressomachines. Het gebruikte stoom om heet water door de gemalen koffie te persen.

Een andere theorie suggereert dat espresso zijn oorsprong vindt in Napels, Italië. In de koffiehuizen van Napels ontstonden in de vroege 20e eeuw de eerste espressodranken. Hier werd koffie onder hoge druk gezet met behulp van machines die door handkracht werden bediend.

Ongeacht de precieze oorsprong werd espresso al snel populair in Italië en verspreidde het zich daarna naar andere delen van Europa en de rest van de wereld. Espresso werd al snel een belangrijk onderdeel van de Italiaanse koffiecultuur en heeft zich ontwikkeld tot een iconische koffiedrank die wereldwijd wordt gewaardeerd.

, , , , , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.