Koffie soorten

Hoe wordt cafeïnevrije koffie gemaakt?

8 nov , 2022  

In koffiebonen zit van nature de stimulerende stof Cafeïne. Bij het innemen van kleine hoeveelheden, zoals 1 à 2 kopjes, kan cafeïne je een opkikker geven en helpen met concentratie. Omdat het een stimulerende stof is, is het niet raadzaam om te veel cafeïne in te nemen. Dit kan namelijk zorgen voor nadelige effecten zoals hoofdpijn, slapeloosheid en zelfs angstgevoelens.

Wat ’te veel’ cafeïne is verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen erg gevoelig zijn voor cafeïne en de bijwerkingen, waardoor decaf koffie een uitstekend alternatief is. Je geniet nog steeds van de robuuste smaken die koffie kan bieden, maar dan zonder de bijwerkingen.

Het verschil tussen Cafeïnevrij en Decaf

Je ziet de termen cafeïnevrij en Decaf vaak als synoniem gebruikt worden. Ook in dit blog maken wij ons hier schuldig aan. Echter zijn deze twee termen niet helemaal hetzelfde. Cafeïnevrij betekent namelijk dat er helemaal geen cafeïne meer in de koffie zou zitten, maar dit is helaas onmogelijk. In Cafeïnevrije koffie zit namelijk nog steeds ongeveer 3mg aan cafeïne. Dit is gelukkig vele malen minder dan 60-90mg die normaliter in een kopje koffie zit, maar de term mag dus eigenlijk niet letterlijk genomen worden. Decaf is daarentegen accurater, omdat deze term het proces van Decafeïneren bedoelt waarmee zoveel mogelijk cafeïne uit de koffiebonen wordt gehaald. 

De methodes om koffie cafeïnevrij te maken

Het cafeïnevrij maken van koffie gebeurt altijd voordat de koffiebonen worden geroosterd. In alle gevallen wordt er gebruik gemaakt van een extractiemiddel dat de cafeïne als het ware aanzich laat binden en uit de koffie haalt. Er zijn diverse methodes om cafeïnevrije koffie te maken, waarbij de volgende twee het populairst zijn:

De kritische koolzuur-methode

De koffiebonen worden cafeïnevrij gemaakt door ze in water te dompelen waardoor ze opzwellen. De cafeïne komt hierdoor vrij en kan opgelost worden in koolzuur (CO2) onder hoge druk en een lage temperatuur. Tijdens het drogen van de koffiebonen verdampt het koolzuur weer. Deze methode is zeer milieuvriendelijk en wordt bij onze Rainforest Decaf gebruikt.

De DCM-methode

De naam van deze methode komt van het extractiemiddel dat wordt gebruikt, namelijk dichloormethaan. Dit is een organische verbinding die gebruikt wordt als oplosmiddel en is speciaal gemaakt voor de voedselindustrie. Om de koffiebonen cafeïnevrij te maken worden de groene koffiebonen vochtig gemaakt met water en daarna een half uur in het extractiemiddel geweekt. Dit moet meerdere keren gedaan worden totdat de cafeïne is opgelost. Hierna worden de koffiebonen voor een lange periode gestoomd om er voor te zorgen dat alle DCM verdwijnt. Als laatste stap worden de bonen gedroogd met warme lucht en gekoeld met koude lucht.

Smaakt decaf koffie anders?

Er zullen subtiele verschillen zitten tussen een koffie met en een koffie zonder cafeïne. Decaf koffie heeft soms een wat mildere smaak- en geur in vergelijking met normale koffie. De aanwezigheid van cafeïne kan namelijk zorgen voor meer bitterheid in de smaak van de koffie. Toch is de slechte reputatie over de smaak van decaf naar onze mening onterecht. Iedereen heeft namelijk een eigen smaakprofiel en heeft ook voor normale koffie een eigen voorkeur.

Net als tussen de normale koffiebonen, zitten er ook veel verschillen tussen de soorten decaf koffie. Zo zijn er genoeg cafeïnevrije koffies op de markt die net als normale koffie een robuuste smaak en subtiele ondertonen hebben. Wij raden daarom zeker aan om ook eens met verschillende decaf koffies en merken te experimenteren, waardoor je snel zult zien dat je soms het verschil met een normaal kopje koffie niet eens meer merkt.

Cafeïnevrije koffie bij Kaldi

Meer informatie over cafeïnevrije koffie bij Kaldi? Bezoek dan eens een Kaldi in de buurt! Onze barista’s helpen jou graag met het uitkiezen van een goede Decaf koffie en beantwoorden graag alle vragen die je hierover hebt. Nu al zin in een goede kop decaf? Bekijk dan ons assortiment decaf koffie online!

, , , , , , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.