Baristas at work

5 tips voor het starten van je eigen café

8 mrt , 2023  

Een eigen café oprichten is de droom van veel koffieliefhebbers. De hele dag met koffie bezig kunnen zijn, klinkt vele koffie connaisseurs als muziek in de oren. Voor wie de sprong wilt wagen en zelf een café wilt gaan starten, zijn er wel wat belangrijke stappen die gezet moeten worden voordat je de deuren van je nieuwe café kunt openen. Met deze 5 tips krijg je alvast een idee van wat er allemaal bij het beginnen van je eigen café komt kijken.

1. Bedenk wat het idee is achter jouw café

Cafeetjes zijn populair en schieten daarom als paddenstoelen uit de grond. Om jouw café er echt tussenuit te laten springen, is het handig om een uniek en eigen concept te bedenken. Met concept wordt hier bedoeld: iets wat jouw café anders maakt dan andere cafeetjes.

Misschien wil je wel een kattencafé oprichten. Of een café combineren met een (kleine) bibliotheek, zodat klanten onder het genot van een kopje koffie kunnen lezen. Ook een simpeler concept zoals buurtcafé dat ook leuke middagjes organiseert voor de lokale bewoners is al een goed begin. Een concept helpt niet alleen het café te laten opvallen, maar kan ook gelijk sturing geven aan de uiteindelijke marketing en het interieur van het café.

2. Bedenk wie jouw doelgroep is

Deze stap gaat eigenlijk een beetje hand in hand met de stap hierboven beschreven. Welk concept je kiest voor je café, gaat namelijk ook van invloed zijn op wie er straks voor een kopje koffie bij jou langskomt. Een concept zoals een kattencafé of een café waar foto’s maken voor Instagram wordt aangemoedigd, zullen over het algemeen een wat jongere doelgroep aantrekken. Terwijl in een ouderwets buurtcafé waarschijnlijk wat meer gezinnen of ouderen binnen zullen lopen. De beoogde doelgroep beïnvloedt ook welke prijzen je kan vragen voor je kopjes koffie, dus sta vooral even stil bij wie jouw beoogde doelgroep is. Als je even niet weet waar je moet beginnen bij het opstellen van jouw doelgroep, kijk dan op dit overzicht.

3. Vind de perfecte locatie voor jouw café

Net zo belangrijk als het concept achter jouw café en de beoogde doelgroep, is de locatie. Een buurtcafé is wat lastiger op te richten als het pand vlak bij een drukke winkelstraat zit. Terwijl een café gericht op mensen die voor het werk nog even gauw een koffietje komen halen, minder goed zal lopen in een woonwijk. Dan kun je beter in de buurt van kantoren zitten. Je kunt dus alleen je doelgroep goed bereiken, als je ook in de buurt zit van waar zij zich bevinden.

Welke locatie je tot je beschikking hebt voor je café, hangt natuurlijk ook af van de huurprijs. Het is een goed idee om je zowel goed te laten informeren door een financieel adviseur als te kijken naar welke panden te huur zijn in de door jouw beoogde buurt.

4. Zorg ervoor dat je de benodigde attributen hebt

Als een goede locatie is gevonden en je concept wat meer is uitgewerkt, is het tijd om te bedenken welke attributen je allemaal nodig hebt voor je café.

Natuurlijk heb je de basis nodig, zoals een goede koffiemachine, een kassa en genoeg servies. Maar vergeet ook niet na te denken over welke meubilair en decoratie je in je café wilt, want deze kunnen cruciaal zijn voor de eerste indruk die klanten krijgen als ze jouw café binnenstappen. Als je naast koffie schenken in het café zelf, ook jouw klanten een koffie to go wilt kunnen aanbieden, zijn goede kartonnen drinkbekers een must have. Al vroeg een lijst maken met alles wat je nodig hebt en welke kosten eraan verbonden zijn, scheelt later een hoop gedoe.

5. Informeer je over het nodige papierwerk

Helaas kom je er niet onderuit als je een café wilt beginnen: papierwerk. Een café moet niet alleen geregistreerd worden bij de belasting en de Kamer van Koophandel (KVK), maar ook verzekerd zijn, overeenkomen met het bestemmingsplan van de gemeente en aan de richtlijnen van milieubeheer voldoen. Kortom: er komt een behoorlijke papierwinkel kijken bij het openen van een café. Het volgen van deze basisstappen voor al het papierwerk is alvast een goed begin.

Zoals je aan alle tips hierboven kunt lezen, is een café oprichten niet niks. Maar als het café eenmaal loopt en je de hele dag heerlijk met koffie bezig kunt zijn, is alles het helemaal waard geweest.

, , , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.