Baristas at work

Vertroetel je smaakpapillen en neus tijdens een rondreis langs koffieplantages in Midden-Amerika

26 nov , 2020  

Hoewel in heel Midden-Amerika koffie geproduceerd wordt, springen vier land er uit: Honduras, Guatemala, Costa Rica en Nicaragua. De gunstige klimatologische en geografische omstandigheden in deze Centraal-Amerikaanse landen zijn ideaal voor de teelt van koffie van hoge kwaliteit en talrijke variëteiten. Koffie is een van de meest geconsumeerde dranken ter wereld en de koffieplant is één van de stergewassen van Midden-Amerika. Koffiebessen worden hier als zwart goud beschouwd, omdat het één van de belangrijkste exportproducten is. Toeristen kunnen zich onderdompelen in de koffiecultuur met behulp van de vele koffietours en –proeverijen die worden aangeboden. En verschillende koffieplantages bieden overnachtingsmogelijkheden aan variërend van simpel tot deluxe. Nadere info over vakantie in Midden-Amerika op de website www.visitcentroamerica.com/en/.

Honduran Coffee Route door zes regio’s
Voor echte koffieliefhebbers is de ‘Honduran Coffee Route’ een must. Het leidt langs zes regio’s in Honduras – de belangrijkste producent van koffie in Midden-Amerika, waarvan de hoge kwaliteit wereldwijd wordt erkend. De meest opvallende van deze regio’s is Copán, een bergachtig gebied waar voortreffelijke koffie wordt verbouwd met een zoet aroma en fruitige tonen van cacao en karamel. De overige regio’s zijn Opalaca, Montecillos, Comayagua, El Paraíso en Agalta.

Rondom de koffiehoofdstad van Honduras – Santa Rosa de Copan – zijn er verschillende koffieplantages waar men ook kan logeren zoals Hotel Cabañas Orígenes  en Hacienda Montecristo en Finca Santa Elena. Een van de oudste koffieplantages die bezocht kan worden, is Finca El Cisne ten noorden van de plaats Copán Ruinas.

Guatemala – met paard of ezel door koffieplantage
De geografie van Guatemala wordt gekenmerkt door bergketens en vulkanen; met vruchtbare bodems die rijk zijn aan voedingsstoffen die de teelt van koffiebessen van hoge kwaliteit bevorderen op een minimale hoogte van 1500 meter. Het tropische klimaat en de periodes van intense regen hebben er ook toe bijgedragen dat Guatemalteekse koffie wordt erkend als een van de meest gewaardeerde koffie ter wereld.

Ook het Koffiemuseum (onderdeel van het Centro Culturale La Azotea) is een bezoek waard, op de plantage nabij Jocotenango leer je alles over de geschiedenis van koffieproductie, een bezoek aan de plantage waar een gids je vertelt over de geschiedenis, hoe koffiebessen groeien en geoogst worden en vervolgens geplukt, gedroogd en gebrand. Daarna volgt een heerlijke proeverij van de meest typische variëteiten van het land: Bourbon en Caturra.

Een geweldig hotel op een eigen koffieplantage is het Filadelfia Coffee Resort & Tours in La Antiqua met zicht op de vulkaan de Agua – www.filadelfiaresort.com. Leuk voor kinderen is een tocht per ezel of paard door de koffieplantage.

Costa Rica – vijfgangen koffie menu
Het klimaat in Costa Rica is het hele jaar door tropisch, met afwisselend periodes van zware regen en droge seizoenen. Gezien de geografische heterogeniteit van het land produceert het talloze variëteiten van 100% Arabica-koffie.
Een prachtige accommodatie met een eigen biologische koffieplantage is de Finca Rosa Blanca Coffee Farm and Inn in Santa Bárbara de Heredia waar men zelfs een vijfgangen menu serveert gebaseerd op koffie – www.fincarosablanca.com

Tours worden onder meer georganiseerd door Café Britt in Mercedes Norte de Heredia, Doka in Alajuela, El Toledo, Espiritu Santo in Naranjo en Mi Cafecito in een vallei van de vulkaan Poás.

La Ruta de Café Nicaragua
Ook Nicaragua heeft een koffieroute uitgezet die door de vijf departementen Jinetogea, Matagalpa, Estelí, Nueva Segovia en Madriz leidt. Een land van vulkanen met een subtropische landklimaat, meren en de constante regen maken de bodem een vruchtbare en vochtige plek om koffiebomen te laten groeien. De  bonen worden gekenmerkt door hun hoge dosis cafeïne en hun citrus-, bloemige en zoete smaak, met talrijke variaties die ook zeer geschikt zijn voor melanges.

Bourbon is de meest geproduceerde koffiesoort, waarvan de bonen worden behandeld door smaken toe te voegen zoals vanille en chocolade of fruit. Een  andere opvallende variëteit is de Nicaragua Maragogype, gemaakt van grote bonen met uitgesproken fijn aroma en zachte smaak.

Overnachten kan onder meer op het Selva Negra Ecolodge in Matagalpa dat in de La Hommonia Sustainable Farm plantage, gerund door Duitse immigranten. Je kunt hier onder meer een koffie- en cacaotour boeken. www.selvanegra.com.

, , , , , , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.