Niks zo lekker als een mooie cappuccino die door de barista van je favoriete koffiezaak voor je wordt neergezet. Zou toch leuk zijn als je die zelf thuis ook kon maken. Een beetje thuisbarista draait hier zijn hand niet voor om een schuimt zijn melk zelf op met het stoompijpje van zijn of haar koffiemachine of (makkelijker nog) met behulp van een melkopschuimer.

Om een goede cappuccino te maken, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Allereerst de samenstelling. De cappuccino bestaat uit drie gelijke delen van espresso, melk en melkschuim. Een latte macchiato bestaat uit dezelfde ingrediënten, maar dankzij de verhoudingen en wijze van bereiden zijn dit verschillende espressovarianten. Beide espressovarianten hebben hun eigen smaak en karakter. Bij de cappuccino is het de bedoeling dat als eerste de espresso wordt gezet in een passende kop. Belangrijk is dat de espresso sterk wordt gezet om ervoor te zorgen dat de juiste balans van koffie- en melksmaak wordt bereikt. Bij de espresso wordt dan de warme melk en melkschuim geschonken. Omdat je de melk direct naar onder zakt in de kop, wordt deze gemengd met de espresso.

Hoe maak je thuis nou de lekkerste cappuccino?
Het thuis maken van een cappuccino is niet moeilijk en kan met spullen die iedereen wel in huis heeft liggen. Natuurlijk is het nog wel nodig om de mogelijkheid te hebben tot het zetten van een goede en stevige espresso. Geschikte espresso koffie vind je onder deze blog. Je begint met het verwarmen van de melk in een pan. Probeer de melk ongeveer te verwarmen naar 70 graden. De melk is ongeveer 70 graden zodra je stoom van het pannetje ziet afkomen. Op dit punt schuim je de melk op door stevig te kloppen met een garde of je gebruik een staafmixer met een opzetstukje om op te kloppen. Zet de espresso zodra je melkschuim is opgeschuimd en klop de pan ondertussen voorzichtig enkele keren op het aanrecht. Probeer een compacte en romige laag schuim te krijgen op je melk. Tip; gebruik volle melk, dat werkt beter.

Giet vervolgens de de kop espresso vol met dezelfde hoeveelheid warme melk. Om de schuim op de cappuccino te krijgen, maak je even handig gebruik van een lepel. Daarmee schep je de schuim zo vanuit de pan in de cappuccino. Heb je drie gelijke delen gebruikt en heb je een romige laag schuim? Dan heb jij een heerlijke en klassieke cappuccino gemaakt.