Accessoires, Baristas at work

Hoe serveer je de perfecte kop koffie?

28 okt , 2022  

Koffie is misschien wel het meest bestelde product in de horeca. Een beetje investeren in de juiste apparatuur, koffie kopjes en schotels en koffiebonen is daarom niet verkeerd. Wanneer jouw gasten weten dat ze bij jou een super lekker kopje koffie kunnen krijgen, zullen ze zeker een paar honderd meter omlopen. Maar weet jij hoe je je kunt onderscheiden in kwaliteit? We vertellen je hier meer over de perfecte kop koffie en wat je hiervoor nodig hebt.

Hoe zet je de perfecte espresso?

Een espresso is een extractie van de koffieboon. Een espresso kun je alleen zetten met een espressomachine onder hoge druk. Dat is ook het grote verschil tussen filterkoffie en espresso, filterkoffie wordt niet gezet onder hoge druk en moet dus langer weken in heet water om smaken te extraheren. 

Als je de perfecte espresso wil zetten, moet je ook de bonenmaler op de juiste manier afstellen. De meeste koffiebonen hebben voor een espresso een brew ratio van 1:2 (één deel koffie, twee delen water), met een doorlooptijd van 20 – 30 seconden. Deze doorlooptijd kun je beïnvloeden door de hoeveelheid gemalen koffie of de maalgraad aan te passen op de bonenmaler. Hoe fijner de koffie, hoe langer deze zal doorlopen, hoe grover de koffie, hoe korter deze zal doorlopen. Loopt de espresso te kort door, dan zul je de espresso vooral heel zuur vinden. Loopt de espresso te lang door, dan smaakt de espresso vooral heel bitter. 

Je kunt dus de duurste koffiebonen kopen, maar wanneer je koffiebonen niet goed staan afgesteld, smaken ze hetzelfde als de goedkoopste koffiebonen.

Maakt het soort kopje verschil?

Een espresso is ontzettend gevoelig. Bij verschillende externe variabelen kan de smaak van de espresso compleet veranderd worden. Denk aan de temperatuur van het kopje en de manier waarop de espresso in het kopje valt. De temperatuur van het kopje kunnen we gelukkig eenvoudig oplossen. De kopjes kunnen voorverwarmd worden op de bovenkant van de machine. Let er wel op dat wanneer je de kopjes ondersteboven op de machine plaatst, je gasten hun lippen kunnen branden. Zet de kopjes dus rechtop op de machine, dan wordt de rand van het kopje niet te heet. 

Ook de vorm van het kopje is ontzettend belangrijk. Hoe de espresso in het kopje valt beïnvloedt onder andere hoeveel lucht er bij de espresso komt, of de crema (het romige laagje op de espresso) goed kan ontwikkelen en hoe lang de espresso warm blijft. Daarnaast is de vorm van het kopje ook belangrijk voor het drinkgenot. Uit onderzoeken is gebleken dat een ei-vormige espresso kop het lekkerst drinkt en de espresso het best tot zijn recht komt. 

Kun je dezelfde maat van het kopje gebruiken voor alle soorten koffie?

Dit raden we niet aan. De verschillende maten zijn ontwikkeld om een americano, cappuccino, espresso etc. op de juiste manier warm te houden en ervoor te zorgen dat altijd de juiste hoeveelheid wordt geserveerd. Wil je alles uit één kop serveren? Dan zul je nooit dezelfde kwaliteit serveren. Gelukkig wordt bijna elke kop in een aantal maten verkocht, zo zo serveer je elke koffie in dezelfde stijl.

In het kort

Wil je je onderscheiden van je concurrenten? Investeer dan in de kwaliteit van je koffie en servies. Het belang van het soort kopje wordt vaak over het hoofd gezien, maar dit is een ontzettend belangrijk accessoire. Wanneer je je bonenmaler en espressomachine helemaal perfect hebt afgesteld, wil je niet dat de smaak van je espresso weer beïnvloed wordt door het verkeerde koffie kopje. En oja, nog een stukje marketing: vergeet niet je logo op het kopje te zetten en een mooi hartje in de koffie te schenken. Wanneer mensen een mooie koffie geserveerd krijgen, zullen ze eerder een tweede kop koffie bestellen.

, , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.