Partners, Slowcoffee / filterkoffie, Technieken

Raja Batak met een Hario V60

17 jan , 2019  

De Raja Batak is een koffie afkomstig uit Noord-Sumatra en is dé trots van het Batak volk. Een kruidige en complexe koffie die met de hand wordt geplukt, gepulpt, te drogen gelegd en geselecteerd. Letterlijk betekent Raja Batak ‘de koning van de Batak’. Hoe je deze koffie ook vorstelijk zet? Onze Barista Richard vertelt het je graag.

Hoi! Ik ben Richard Limpens. Ik ben sinds begin vorig jaar werkzaam bij Blanche Dael Coffeelovers. Net als collega (en mede-koffiefanaat) Tymon, zal ik jullie door de wereld van koffie gidsen. Nieuwe smaken en zetwijzen zijn hierbij favoriet.

Mijn liefde voor koffie begint letterlijk en figuurlijk al vroeg. Voor koffie kom ik ’s ochtends mijn bed uit en ik was een jaar of 4 toen ik voor het eerst koffie mocht zetten voor mijn ouders op zondagochtend. Gaandeweg is koffie voor mij uitgegroeid van een hobby tot een passie. Een passie die ik graag overdraag op onze gasten en mede-Coffeelovers, gevraagd of ongevraagd. Sinds een aantal jaar ben ik professioneel werkzaam in de koffiewereld en is het, naast een zeer fanatieke hobby, ook mijn werk geworden.

DE ZETMETHODE
Niet iedere koffie is geschikt voor iedere zetmethode. Om de beste zetwijze voor de Raja Batak te bepalen hebben we dus veel getest . Uiteindelijk bleek voor ons de Hario V60 de perfecte match. De papieren filter zorgt ervoor dat er meer oliën en vetten in de filter achterblijven. Hierdoor heeft de koffie een minder stevige body, maar daar tegenover staan hele mooie zoete en heldere smaken. Een smaakbeleving die deze ‘koning’ goed past.

DE HARIO V60
De Hario V60 is van origine een Japans ontwerp en komt overeen met andere “ouderwetse” opgiet methodes. De filterhouder zelf is verkrijgbaar in kunststof, glas, porselein en koper. Wij werken het liefst met de porseleinen versie, aangezien die de warmte het beste vasthoudt. De ribbels, aan de binnenkant van deze filterhouder, zorgen ervoor dat het water gelijkmatig, en in een cirkelbeweging, door de koffie heen druppelt. Gecombineerd met het dunne filterpapier ontstaat er een hele mooie extractie, met heldere smaken als resultaat.

MIJN RECEPTUUR VOOR DE V60
Voor het gemak heb ik mijn receptuur in stappen uitgewerkt. Het water dat we gebruiken voor deze koffie heeft een temperatuur van 89 graden.

  1. Begin met het afwegen van 19 gram koffie en maal het op een middel grove maalgraad. De koffiekorrels mogen grof aanvoelen, maar moeten er fijn gemalen uitzien.
  2. Plaats het filterpapier in de V60. Zet ‘m op een kannetje en spoel de filter met heet water.
  3. Giet het water uit het kannetje en zet het met de V60 op een weegschaal.
  4. Doe de vers gemalen koffie in de filter en zet de weegschaal aan. Schenk ongeveer 50 gram water op en zorg ervoor dat alle koffiedeeltjes goed bevochtigd zijn.
  5. Laat de koffie 30 seconden bloomen*. 
  6. Schenk rustig vanuit het midden naar de buitenkant op in een cirkelende beweging.
  7. Herhaal de bovenstaande stap zo’n 3 keer totdat je in totaal 285 gram water hebt gebruikt. Zorg ervoor dat bij iedere ‘opschenk ronde’ de koffie en het water steeds een beetje hoger in de filter komen. Let er op dat de grounds** niet opdrogen. Dit zorgt er namelijk voor dat er bitterdere smaken in de koffie kunnen komen.

Lukt dit alles binnen de 2.30 en 3.00 minuten? Dan is de maalgraad en de manier van schenken goed.

Zo, nu rest enkel nog de allerlaatste stap: Schenk de koffie in voorverwarmde kopjes en geniet!
Richard

Kun je niet wachten om de Raja Batak te proeven? Bestel ‘m dan vandaag nog bij Coffeelovers Plein 1992 of koop de koffie (en de Hario V60) hier online en ga thuis aan de slag.

* Het water met de koffie gaat bubbelen en de aroma’s komen vrij.
** Het koffiedik.

, , , , , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.