Technieken

Hoe maak je thuis een betere kop koffie? Maak kennis met deze 4 tips!

25 apr , 2022  

Een kopje koffie bestellen in jouw favoriete café is misschien leuk, maar om dit dagelijks te doen is waarschijnlijk niet de beste optie voor jouw portemonnee. Thuis koffie zetten hoeft gelukkig helemaal niet ingewikkeld te zijn en met de juiste procedures kan thuis gezette koffie net zo lekker zijn als de koffie die we van die ene leuke barista krijgen. Volg deze 4 eenvoudige tips en je zult versteld staan hoe je jouw koffie thuis kan verbeteren!

1. Maak gebruik van verse koffiebonen

Een belangrijke reden waarom goede koffie een heerlijke aroma en smaak heeft, is de aanwezigheid van aromaten in de kwalitatieve gebrande koffiebonen. Maar, onmiddellijk na het roosteren beginnen deze smaakverbindingen uit de bonen vrij te komen in een proces dat ontgassing wordt genoemd – en na 8 dagen is ongeveer 70% van deze verbindingen verloren gegaan! Sterker nog, na verloop van tijd gaat er meer smaak verloren en krijgt de koffie een muffe smaak. Het malen van de koffie versnelt dit proces, omdat in dit geval de bestanddelen gemakkelijker vrijkomen. Zorg er dus voor dat je verse koffiebonen gebruikt en je ze pas maalt op het moment dat je jouw kopje koffie gaat brouwen.

2. De juiste hoeveelheid koffie

De sterkte van jouw kopje koffie hangt voornamelijk af van de hoeveelheid koffie die je gebruikt in verhouding tot de hoeveelheid water die je zet. Maar hoe weet je eigenlijk hoeveel koffie je moet gebruiken? Hoewel dit afhankelijk is van smaak, kun je het beste beginnen met een verhouding van ongeveer 1:12, wat betekent dat je 35 gram koffie op 400 gram water gebruikt. Probeer vervolgens gerust jouw smaak te ontdekken met verschillende verhoudingen!

Wil jij online koffie kopen en kennismaken met een uitgebreid assortiment aan koffie en toebehoren? Koffie bestellen bij de Koffiebaron – zo weet je zeker dat je alles in huis haalt dat je nodig hebt voor een voortreffelijk kopje koffie!

3. Gebruik van gefilterd water

Aangezien ongeveer 98,5% van de gezette koffie gewoon water is, is het nogal wiedes dat de kwaliteit en de smaak van het water een grote rol spelen bij de smaak van de koffie die wordt gezet! Het gebruik van schoon water is een van de beste dingen die je kunt doen voor het perfecte kopje koffie. Gelukkig beschikken we in Nederland over goed leidingwater, maar het kan geen kwaad om flessenwater te gebruiken of een speciale waterfilter op de kraan te installeren om water lekkerder te laten smaken en de aanwezigheid van kalk te minimaliseren.

Zorg er in ieder geval voor dat je geen gedistilleerd water gebruikt; hoewel gedistilleerd water technisch gezien het zuiverste water is, heeft een goede kop koffie bepaalde mineralen nodig om lekker te kunnen smaken.

4. Laat de koffie volledig verzadigen

Bij het zetten van koffie wil je ervoor zorgen dat alle gemalen koffie gelijktijdig met het water in aanraking komt. Hoewel het misschien lijkt dat koffie volledig verzadigd is wanneer het water voor het eerst in de ketel of de Franse pers wordt gedaan, is het niet ongewoon dat er droge plekken ontstaan. De beste manier om er zeker van te zijn dat alle koffie nat is, is de koffie kort en voorzichtig te roeren in het bloeistadium nadat je het water hebt toegevoegd.

, , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.