Gezondheid, Onderzoekjes

8 Redenen waarom dat extra kopje koffie op het werk juist goed is

2 mrt , 2015  

Met ruim drie koppen per dag is de Nederlander een stevige koffiedrinker. Niets om je voor te schamen. Juist heel gezond, zo blijkt.

De vele tochtjes naar de koffieautomaat zorgen niet alleen voor de broodnodige beweging en afleiding, steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat koffie toch echt behoorlijk gezond is. Zonder suiker en melk wel te verstaan. Acht gezonde koffiefeiten op rij.

#1. GOED VOOR DE LEVER

Koffie, zowel mét als zonder cafeïne, is goed voor onze lever. Dat ontdekten onlangs onderzoekers van het Amerikaanse National Cancer Institute. ‘Eerdere onderzoeken hadden al erop gewezen dat koffie een mogelijk beschermende effect op de lever heeft’, zegt hoofdonderzoeker Qian Xiao. ‘Wie gemiddeld 3 of meer koppen koffie per dag drinkt heeft een lager niveau aan abnormale leverenzymen dan iemand die helemaal geen koffie drinkt. Uit ons onderzoek blijkt dat dit ook geldt bij het drinken van decafeïne koffie.’

#2. MOGELIJK PREVENTIEF BIJ PARKINSON EN DIABETES

Eerdere onderzoeken wezen er ook al op dat het drinken van koffie helpt tegen de ontwikkeling van ziektes als Parkinson en de ontwikkeling van diabetes type-2. In beide gevallen komt dit wel door de aanwezigheid van cafeïne in het bakkie troost.

#3. VOOR BETERE BLOEDSOMLOOP

Diezelfde cafeïne zou ook nog eens het functioneren van de kleine bloedvaten verbeteren, zo beweerde een kleinschalig Japans onderzoek vorig jaar. Bij 27 volwassenen werd de bloedstroom in een vinger gecontroleerd na het drinken van een kop koffie. Gedurende 75 minuten was de doorstroom 30 procent hoger dan bij decafeïne-drinkers. ‘Dit geeft ons een indicatie hoe koffie zou kunnen helpen bij hart-en vaatziekten’, zo concludeert cardioloog en hoogleraar Masato Tsutsui van de universiteit van Ryukyus in Okinawa, Japan.

#4. NIET DEHYDRATEREND

Zorgt koffie voor uitdroging? Nee hoor, zo blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit van Birmingham. Koffieconsumptie draagt, net als water, gewoon bij aan de vochtbalans en leidt op geen enkele wijze leidt tot uitdroging.

#5. GOED VOOR ‘ACTIVE DESIGN’ EN TRAPLOPEN

Bij de lay-out van de gezonde kantoren van de toekomst wordt steeds vaker gekeken naar ‘opzettelijke inefficiëntie’, zo verklaart een recent rapport van het Amerikaanse Gensler. Te denken valt daarbij aan kopieermachines en printers op een plek te plaatsen die dwingt tot lopen. Onder het ‘actieve design’ valt met name ook de trap. En die trap moet gevuld worden met zaken die mensen ook daadwerkelijk lokken. En dat is natuurlijk de koffiebar, zo zegt Gensler, steevast een van de grote trekpleisters in een kantoor. Plaats de koffiebar bijvoorbeeld zwevend op een niveau tussen twee trappen in en iedereen gaat vanzelf traplopen, zo is het idee.

#6. KOFFIE IS GÉÉN SLECHTE GEWOONTE

Dat koffie slecht voor ons zou zijn, stamt vooral uit onderzoeken uit de jaren 70 en 80, zegt Rob van Dam, hoogleraar aan de afdeling voeding van de Harvard School of Public Health, ‘Die eerdere onderzoeken maakten vaak geen onderscheid tussen koffie drinken en andere ongezonde gewoonten. Van Dam en zijn team waren verantwoordelijk voor een groots opgezet koffieonderzoek waarbij de gezondheidsdata van ruim 130.000 volwassen over een periode van 24 jaar werden bestudeerd. ‘Koffie drinken,’ zegt Van Dam, ‘gaat vaak samen roken en mensen die veel koffie drinken bewegen vaak weinig. Ze hebben ook vaak een minder gezond dieet. Nieuwere onderzoeken maken hier wel duidelijk onderscheid in.’

#7. GEBRUIK WEL EEN PAPIEREN FILTER

Rob van Dam raadt wel aan om koffie bij voorkeur te zetten met een papieren filter. Daarmee wordt de stof cafestal die in koffiebonen zit verwijderd. Cafestal kan een LDL-chlosterolverhogend effect hebben. Maar gefilterde koffie heeft dat effect dus niet.

#8. HOU HET OP MAX 6 KOPPEN

De bovengrens bevindt zich bij  zo’n zes koppen koffie per dag, zo geeft Van Dam aan. Ook voor zwangere vrouwen blijft het verstandig de hoeveelheid koffie flink te matigen. Cafeïne kan door de placenta heen de foetus bereiken en mogelijk de kans op een miskraam verhogen. Krijg je last van trillingen, slaapgebrek en een verhoogd gevoel van stress, dan drink je duidelijk te veel koffie en wordt het tijd te minderen. De gezonde kant van koffie staat uiteraard ook los van de hoeveelheid suiker of melk die er nog eens aan toegevoegd wordt. Neem bijvoorbeeld de beroemde Frappuccino van Starbucks. Deze bevat zo’n 500 calorieën en is daarmee bepaald geen gezonde optie te noemen.

Bron: MT.nl

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.