Koffie soorten

Wat is nou precies koffie melange?

14 mei , 2019  

Als je een koffieliefhebber bent, dan weet je ongetwijfeld dat er vele soorten koffiemerken zijn. Sommige koffiemerken hebben een eigen typische smaak die je direct herkend. Dit is ook de reden dat veel mensen voor een bepaald merk kiezen. In bijna alle gevallen wordt er voor deze koffie niet gebruik gemaakt van één bepaalde koffieboon. De koffie bestaat uit een koffie melange. De koffie melange geeft die bepaalde smaak aan de koffie. Heb je bijvoorbeeld al eens de heerlijke melanges van Lavazza geproefd? Maar wat zijn koffie melanges? En waarom melangeren koffieproducenten eigenlijk de koffiebonen?

Een koffie melange voor smaak en continuïteit
Er zijn talloze verschillende soorten koffiebonen. Vrijwel al deze koffiebonen zijn in te delen in twee categorieën: Arabica koffiebonen en Robusta koffiebonen. Arabica koffiebonen geven de meeste smaak en hieronder vallen ook de meeste variëteiten. De Robusta koffiebonen hebben minder smaken te bieden, maar geven de koffie de nodige pit. De Robusta koffieboon wordt dan vaak ook gebruikt als vullingsmateriaal voor de Arabica koffiebonen. Het zijn de Arabica koffiebonen die de uiteindelijk smaak bepalen. De koffieproducent bepaald dit door verschillende Arabica koffiebonen te mengen (melangeren). Om de koffie pittiger te maken wordt de melange aangevuld met Robusta koffiebonen. Maar nog belangrijker voor de koffieproducent is de continuïteit van de smaak. Dat wil zeggen dat als er eenmaal een bepaalde smaak is gecreëerd, dit ook behouden blijft. De consument wil niet een pak koffie kopen met een fantastische smaak, terwijl het volgend pak dat hij koopt ineens heel anders smaakt. Het melangeren is heel belangrijk om deze smaak te behouden.

Een koffie melange is noodzakelijk
De smaak van koffiebonen kan van tijd tot tijd en van streek tot streek verschillen. Ook al koopt een koffieproducent dezelfde soort koffiebonen, als deze worden ingekocht uit Columbia dan kunnen ze een heel andere smaak hebben als dezelfde koffiebonen uit Costa Rica. Het is zelfs zo dat de smaak zelfs per koffieplantage kan verschillen. Zo kunnen twee naast elkaar liggende koffieplantages dezelfde koffiebonen kweken, maar onderling van smaak verschillen. Met een koffie melange wordt ervoor gezorgd dat er een stabiele smaak ontstaat die behouden blijft en wat de belangrijkste reden is dat consumenten voor een bepaalde merk koffie kiezen. Probeer daarom ook eens de heerlijke melanges van Lavazza. Ook zij weten een hele stabiele smaak te creëren.

Single Origin of Single Estate koffie?
Bij sommige koffiebonen is de smaak heel herkenbaar terug te leiden op een bepaald land of bepaalde streek of zelfs van een bepaalde plantage. Als je Single Origin koffie koopt, dan zit hier een bepaalde smaak aan waarmee je de herkomst uit een bepaald land kunt proeven. Ook al hebben de koffiebonen uit dat bepaalde land verschillende smaken, door de melange is daar een voor dat land herkenbare smaak aan te herkennen. Dit geldt ook voor Single Estate koffie. Hierbij is niet alleen het land aan de smaak te herkennen, maar zelfs de streek waar de koffiebonen vandaan komen.

, , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.