Koffie soorten

Op weg naar een leefbaar inkomen met Simon Lévelt

27 mrt , 2023  

Mooi initiatief van Simon Lévelt, Trabocca en Fairfood: Op weg naar een leefbaar inkomen. Dit is een langlopend project om de kloof te dichten tussen het actuele inkomen en het leefbaar inkomen van een koffieboer. Op weg naar een leefbaar inkomen voeren we samen uit met onze partners Trabocca en Fairfood. Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (Netherlands Enterprise Agency), een agentschap van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat en ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De koffiebonen zijn afkomstig van specialty koffie-importeur Trabocca, samen met de ngo Fairfood de initiatiefnemer van dit project. We voeren dit project uit voor Moredocofe en Tade GG en daarmee de 628 smallgrowers die bij hen zijn aangesloten.

Hoe werken we naar een leefbaar inkomen? 

Het kost tijd om vast te stellen wat een koffieboer nodig heeft om goed te kunnen leven en het uiteindelijk faciliteren van dit inkomen. In de eerste fase van het project wordt daarom vastgesteld hoeveel de koffieboeren op dit moment verdienen en wat zij zouden moeten verdienen om van een leefbaar inkomen te kunnen spreken. In de tweede fase wordt gezocht naar manieren om de eventuele kloof te dichten.

Eén van die manieren is de prijs die de boer voor zijn koffie ontvangt te verhogen. Het is daarbij belangrijk om traceerbaarheid én transparantie te creëren, om er zeker van te zijn dat dit geld bij de juiste persoon terechtkomt. Maar er is meer dan ‘een hogere prijs betalen’. Een andere oplossing is bijvoorbeeld kennisoverdracht – trainingen waarmee de boer nieuwe manieren leert om koffiestruiken beter te onderhouden en haar of zijn land beter en slimmer te bewerken, zodat de kwaliteit van de koffie beter wordt en/of de oogst meer. Het kan ook gaan over kennis voor het spreiden van risico’s door op de plantages ook andere gewassen aan te planten. Daarnaast kan je ook denken aan kostenverlaging, door boeren te laten samenwerken.

Ontdek de smaken uit Ethiopië

Guji ligt in het zuiden van Ethiopië. Het is een afgelegen plek, met dichte bossen en ongerepte natuur. Zover het oog reikt zijn de hooglanden groen, enkel onderbroken door heuvels en valleien. De regio is rijk aan mineralen en het klimaat is optimaal voor het verbouwen van koffie; de verschillende microklimaten tussen de heuvels, zorgen voor een grote variëteit aan smaakprofielen.

In 2001 besloot Haile Gebre om zijn dromen na te jagen en zich te vestigen in de Guji regio in Ethiopië. Guji is een gerenommeerde regio als het om koffie gaat; de koffies worden geroemd om hun smaakprofiel en zijn, mede dankzij de inzet van Haile, bekend over de hele wereld. Niet alleen besloot Haile om zelf koffie te verbouwen, maar vooral wilde hij de gemeenschap betrekken in zijn plan. Het verspreiden en verdelen van zaailingen van de koffieplant en het verzoek deze te planten, te verzorgen en te oogsten, zou volgens Haile’s plan, levens veranderen en verbeteren. Door Haile zijn inzet is de Guji regio in 15 jaar omgevormd van een gebied waar boeren vooral vee hielden, naar een gebied waar met name koffie wordt verbouwd. Verschillende samenwerkingen hebben Guji koffie op de kaart gezet, met als resultaat dat er inmiddels 45 washing stations en 55 dry mills zijn gevestigd in de regio. Bij de Shakisso Farm van Haile zijn inmiddels 320 kleine koffieboeren (outgrowers) aangesloten die hun koffie brengen naar het Shakisso Washing Station waar de koffie wordt verwerkt.

– Guji Highlands

Zoethout – Abrikoos – Grapefruit

Koffie uit de hooglanden van de bekende Guji regio in Ethiopië. De Guji Highlands is zacht, fruitig, volzoet en erg aromatisch. Proef het zoete van abrikoos, zoethout en een vleugje kandij. Zoals je mag verwachten, is koffie uit deze regio ook fruitig, in dit geval het frisse van grapefruit. De smaakkarakteristieken van deze koffie zijn complex. Dat betekent dat er veel verschillende smaken zijn te herkennen in deze interessante koffie. Tot slot maakt de lange nasmaak deze koffie een échte aanrader. Geniet van deze koffie uit Ethiopië, de bakermat van koffie!

– Shakisso Natural 

Hazelnoot – Kandij – Blauwe bes

Sublieme koffie uit de bekende Guji regio in Ethiopië. Deze koffie is vernoemd naar het Washing Station waar de koffiebonen worden verwerkt: Shakisso. De koffie is zacht, vol, prettig zoet en volledig in balans. De Shakisso is een natural, oftewel een ongewassen koffie. Dat betekent dat de koffiebes gedroogd wordt in zijn eigen vruchtvlees. Deze verwerkingsmethode geeft de koffie zijn karakteristieke zoete smaak, met hints van rijp fruit en een volle body.

Bron afbeelding: SimonLevelt.nl

, , , , , , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.