Accessoires

De invloed van het water op jouw koffie

17 aug , 2021  

Wat is de beste manier om de dag te beginnen? Natuurlijk met een lekker kopje koffie! Het humeur wordt verbeterd en de dag kan actief begonnen worden. Niks is beter dan een lekkere kop koffie, maar wat als de koffie niet lekker smaakt? Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de smaak van jouw koffie. Hiervan is de grootste factor de kwaliteit van het water waarmee de koffie gemaakt wordt. Daarom is het belangrijk om je koffiezetapparaat schoon te houden. Een ontkalker voor koffiemachines gebruiken is daarom erg belangrijk.

Het ontstaan van kalk

Het water in Nederland is relatief hard. Dit houdt in dat er meer magnesium en calcium (kalk) in het water aanwezig is. Verschillende soorten dingen zijn gemaakt van kalk, denk hierbij aan je vingernagels. Ook wordt kalk gebruikt als landbouw verbeteraar. Als je water verhit ontstaat er een chemische reactie. Hierdoor kan het voorkomen dat er kalk op plaatsen ontstaan die heet worden bij het maken van koffie. Het kan dus zijn dat als je koffie drinkt, je hierdoor kalk binnenkrijgt. Voor ons is dit niet schadelijk, want ons lichaam heeft kalk nodig, maar voor een koffiemachine betekent dit een verminderde levensduur.

Waarom moet ik mijn koffiemachine ontkalken?

Kalkaanslag is niet goed voor apparaten. De levensduur wordt namelijk korter en de prestaties van het apparaat gaan achteruit. Om constant dezelfde prestaties te houden moet er dus worden ontkalkt. Het is namelijk zonde om een koffiemachine te vervangen, terwijl het apparaat misschien nog een paar jaar mee kan. Het is op langere termijn goedkoper om, bij dagelijks gebruik, eens in de 3 maanden te ontkalken, dan na een aantal jaar een nieuwe koffiezetapparaat te kopen. Dit ga je dan ook zeker merken in de portemonnee.

Middelen tegen kalkaanslag

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om kalkaanslag tegen te gaan. Denk hierbij aan het gebruik van een vloeibare ontkalker, een schoonmaakset of ontkalkingstabletten. Er is natuurlijk een verschil tussen het gebruik van een vloeibare ontkalker en ontkalkingstabletten. Een vloeibare ontkalker hoef je simpelweg alleen in het waterreservoir van de koffiemachine te gieten, hierbij moet er wel de juiste dosering worden gebruikt. Sommige koffiemachines hebben een apart bakje waar een ontkalkingstablet in kan worden gedaan. Als deze er niet is kan het ontkalkingstablet worden opgelost in lauw water en dan in het waterreservoir worden gegoten. Kortom ontkalk een koffiemachine en blijf langer genieten van een lekker kopje koffie.

, , , , , , , ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.