Gezondheid, Onderzoekjes

Neem jij iedere dag en bakje koffie? Deze zeven dingen gebeuren er met je lichaam

21 okt , 2020  

Ben jij zo’n type wat de dag start met een kopje koffie? Het is waar dat koffie je lichaam meteen een energieboost geeft, maar weet jij eigenlijk wat het drankje nog meer met je lichaam doet? Lees hier zeven dingen die met je lichaam gebeuren wanneer je iedere dag koffie drinkt.

  1. Je krijgt een beter humeur

In koffie zit cafeïne. Een stof die je hersenen positief beïnvloedt. Wist je dat het effect het grootst is bij een lage dosis? Denk aan 75 mg. Cafeïne in koffie zou zorgen voor meer oplettendheid, focus en een beter humeur. Dat is fijn, want hierdoor heb je minder kans op depressieve gevoelens. Uit een studie van Harvard kwam naar voren dat vrouwen die vier kopjes koffie per dag of meer dronken hun kans op een depressie met twintig procent zagen dalen.

  1. Minder kans op ziektes

Naast vrolijkheid heb je door het drinken van koffie minder kans op kanker en andere ziektes. Dit komt omdat koffie veel antioxidanten bevat en vandaar dat je de kans op bepaalde ziektes verlaagt. Wist je dat de meeste mensen meer antioxidanten uit koffie halen dan uit fruit en groenten?  Er zijn experts die stellen dat koffie eigenlijk een soort van wondermiddel is wat helpt om langer te leven. De gezondheidsvoordelen zijn overigens het grootst wanneer je de koffie zwart drinkt. Teveel suiker brengt juist gezondheidsrisico’s met zich mee.

  1. Verbetert je sportprestaties

Uit onderzoek komt naar voren dat atleten die iedere dag koffie drinken het voordeel hebben dat het beter gesteld is met hun fysieke en mentale weerbaarheid. Dit komt omdat cafeïne een stimulerende stof is en je uithoudingsvermogen en snelheid verbeterd. Bovendien raken je spieren minder snel vermoeid. Deze effecten zijn voor een sporter te merken wanneer ze een half uur of een uur van te voren een of twee kopjes koffie drinken.

  1. Goed voor het geheugen

Cafeïne werkt positief op het langetermijngeheugen van mensen. Uit onderzoek blijkt dat bepaalde herinneringen beter bewaard blijven. Zo verdwijnen herinneringen die 24 uur na het drinken van een kopje koffie minder snel. Het maak daarbij overigens niet uit of je in het verleden koffie dronk of niet.

  1. Het kan verslavend werken

Helaas zijn er niet alleen maar voordelen. Wanneer je lichaam gewend is aan iedere dag vier koppen koffie en je stopt daar ineens mee dan krijg je last van ontwenningsverschijnselen. Denk aan hoofdpijn, angstaanvallen, slapeloosheid en trillen. Vandaar dat het verstandig is om koffie met mate te drinken. Heb je het idee dat je teveel koffie drinkt? Bouw het dan niet te snel af, maar langzaam.

  1. Slecht slapen

Sommige mensen kunnen slecht slapen wanneer zijn voor het slapen gaan koffie drinken. Ze worden rusteloos en gaan bijvoorbeeld laat op de avond nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. Geen goed idee, want de informatie die je via een zorgverzekeringvergelijker ontvangt kan je beter tot je nemen wanneer je goed uitgerust bent. Echter sommige mensen hebben nergens last van als ze ’s avonds nog koffie drinken. Dat scheelt echt per persoon. Maar over het algemeen is het zo dat wanneer je veel cafeïne op de avond inneemt dat aanleiding geeft tot een korte en ondiepe nachtrust.

  1. Het kan je bloeddruk verhogen

Door iedere dag koffie te drinken heb je kans dat dit je bloeddruk kan verhogen. Het effect is echter maar van korte duur en heeft zoals nu bekend geen gevolgen op de lange termijn. Er wordt nog altijd onderzoek naar gedaan en men denkt dat het effect vooral gezocht moet worden in de cafeïne.

, , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.