Gezondheid

Koffie voor je gaat sporten? Dit gebeurt er met je

26 mrt , 2021  

We weten allemaal wel dat er in koffie (veel) cafeïne zit. Cafeïne zorgt ervoor dat je wat meer energie krijgt of je je beter kan concentreren. Het zit niet alleen in koffie, maar ook in energiedrankjes, sportdranken of voedingssupplementen. Maar zorgt koffie er ook voor dat je beter zou kunnen sporten?

Koffie voor sporten
Wanneer je wil sporten wil je graag veel energie. Dit kan je krijgen als je een kop koffie drinkt. Uit recent onderzoek is gebleken dat je niet alleen meer energie krijgt van een kopje koffie, maar dat er ook andere voordelen bestaan. Wij vertellen je welke voordelen dit zijn.

Onderdrukking pijn en vermoeidheid
Je sportprestaties worden aanzienlijk verbeterd door een kopje koffie te drinken voor je gaat sporten. Het heeft invloed op je kracht, snelheid en mentale alertheid tijdens inspanningen. Deze voordelen zijn het grootst bij langdurige inspanningen, zoals bij hardlopen, fietsen of cross trainen. Dit komt doordat cafeïne via een rechtstreekse invloed op het centrale zenuwstelsel, pijn en vermoeidheid onderdrukt.

Let echter wel goed op wat voor effect cafeïne op jou heeft. Dit is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. Sommige mensen kunnen zonder problemen vier koppen koffie achter elkaar drinken, terwijl de ander het liever houdt bij een kopje per dag. In principe heeft cafeïne wel voor iedereen een positief effect als het gaat op sportprestaties.

Hoeveel en hoelang van tevoren?
Het uiteindelijke resultaat hangt wel af van een ideale dosis. Deze ligt tussen de 2 en 6 mg cafeïne per kg lichaamsgewicht. Een gemiddelde espresso tussen de 25 en 200 milligram cafeïne. Als je koffiebonen hebt gekocht en een kopje koffie gaat zetten, kan het dus moeilijk inschatten zijn hoeveel je moet drinken.

Het beste is om een half uur voor je gaat sporten een kopje koffie te drinken. Dit zou dan je sportprestaties verbeteren, indien je er geen hartkloppingen van krijgt. De effecten van de cafeïne in de koffie houden dan twee à drie uur aan. Als je sportsessie langer duurt, neem dan een nieuwe dosis.

Prestatiegericht
Als je puur en alleen sport voor je plezier en voor je gezondheid, hoef je eigenlijk geen koffie te drinken. Je hoeft dan niet te winnen. Maar als je prestatiegericht sport, is cafeïne aan te raden. Omdat het een bewezen en toegelaten hulpmiddel is dat prestaties verbetert.

Ben je op zoek naar goede koffie? Neem een kijkje op de website van Koffiepiraat.

, , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.