Slowcoffee / filterkoffie

Het geheim van lekkere filterkoffie

26 apr , 2021  

Ben je op zoek naar een zetmethode waarmee je snel en gemakkelijk voor meerdere mensen lekkere koffie zet? Dan is filterkoffie de aangewezen zetmethode. Filterkoffie wordt gezet met een koffiezetapparaat met papieren filter of met behulp van een opzetfilter, vandaar de naam. Hoe zet je de lekkerste filterkoffie?

Extractietijd

Voor deze zetmethode wordt gemalen koffie gebruikt. Koffiebonen worden gemalen om de smaken beter te laten extraheren met water. Met extractietijd bedoelen we de tijdsduur wanneer het water in contact is met de koffie. De extractietijd bepaalt voor een groot deel hoe jouw kopje koffie smaakt.

Hieronder leggen we eerst meer uit over de extractietijd.

Slappe bak

Als water te lang met het koffiemaalsel in aanraking komt dan zal het heel veel smaken opnemen wat resulteert in een bittere koffie, bijvoorbeeld een Turkse koffie. Dat noemen we overextractie. Voor een beter resultaat maal je de koffiebonen dan wat grover.

Maar is de extractietijd te kort, dus is het water te kort met de koffie in aanraking geweest, dan krijg je slappe koffie. Voor een beter resultaat maal je de koffiebonen dan wat fijner.

Hoe fijner gemalen de koffie, des te sneller kan de smaak van de koffie in het water komen, dus heb je een kortere extractietijd, bijv. bij een espressomachine. Hoe grover de maling, des te korter de koffie in contact met het water is en dus heb je een langere extractietijd, bijv. een percolator of cafetière.

Welke maling is het meest geschikt voor filterkoffie?

Voor een filterkoffieapparaat of opzetfilter gebruik je snelfiltermaling. Deze maling zit qua grofheid eigenlijk in het midden tussen fijn en grof. In combinatie met de doorlooptijd (de extractietijd) van het water resulteert dit in een optimaal smaakresultaat waarin aroma’s, zuren en bitters in balans zijn.

Hoeveel gram koffie moet ik gebruiken per kopje?

De gebruikelijke verhouding is 7-8 gram koffie per 100 tot 150 ml water. Dit is echter geen regel, de perfecte verhouding is voor iedereen verschillend. Wil je meer finesse krijgen in het zetten van filterkoffie, speel dan met de maling en de extractietijd. Voor het beste smaakresultaat maak je altijd gebruik van verse koffie, deze maal je pas kort voor gebruik met een koffiemolen.

Geen koffiemolen? Bij Kaldi malen we de koffiebonen graag voor je, zowel bij een bestelling online of bij aankoop in een van onze vestigingen. Bewaar de koffie daarna luchtdicht, koel en donker.

Hoe zet ik koffie met een koffiefilterapparaat?

Stappenplan:

  1. Bedenk hoe veel kopjes koffie je wilt zetten en welke verhouding je wilt hanteren.
  2. Giet de juiste hoeveelheid water in het waterreservoir. Je kunt hiervoor de kan gebruiken waarin de koffie wordt opgevangen.
  3. Vouw de randen van het papieren filter eventueel om en doe deze in de filterhouder. Maak het filter een beetje nat met koud water.
  4. Weeg de juiste hoeveelheid koffie af. Je kunt hiervoor ook een maatschepje (à 7 gram) gebruiken.
  5. Schep de koffie in het papieren filter.
  6. Schud het filter licht, zodat de koffie gelijkmatig is verdeeld.
  7. Nu is het handwerk klaar en hoef je alleen nog op de ‘aan’ knop van de koffiemachine te drukken.
  8. De totale doorlooptijd is afhankelijk van de hoeveelheid kopjes die je zet, maar zal ongeveer 3 tot 5 minuten zijn.

Zodra het filterkoffie apparaat klaar is, kun je de koffie bewaren op het warmhoudplaatje of in een thermoskan, maar laat het niet te lang staan. De koffie zal dan bitter worden. Het lekkerste kopje koffie drink je direct na bereiding.

Gebruiksgemak

Kies je toch liever voor meer gebruiksgemak? Kies dan voor een volautomatische espressomachine, zoals een De’ Longhi of JURA koffiemachine. We voorzien je graag van persoonlijk advies in een van onze vestigingen.

, , , , , , , , ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.