Partners, Technieken

Het ontkalken van je espressomachine (Advertorial EspressoKopen.nl)

6 feb , 2017  

Straks komt het voorjaar er weer aan, en met het voorjaar ook de grote voorjaarsschoonmaak. Bij het schoonmaken mag je natuurlijk je espressomachine ook niet overslaan. Maar waar wordt zo’n espressomachine nou vies van en hoe maak je hem eigenlijk schoon?

EspressoKopen.nl wil je graag een handje helpen: kijk nu snel op de aanbiedingen pagina voor kortingen op al onze ontkalkers!

Voor een goede werking van je koffiemachine is het van belang dat je je koffiemachine regelmatig ontkalkt. Dit kan op verschillende manieren. Kalkaanslag zorgt ervoor dat je koffiemachine niet goed meer kan opwarmen en daardoor ben je dus langer bezig met koffie zetten. Er bestaan ontkalkers op basis van citroenzuur, azijn of melkzuur. De meeste ontkalkingsmiddelen moeten in water worden opgelost.

Vaak biedt de fabrikant van een bepaald soort machine ook wel een ontkalkingsmiddel ervoor aan, maar er zijn ook universele ontkalkers die werken voor allerlei soorten machines. Een goede ontkalker zorgt bij de juiste dosering voor een snelle en afdoende ontkalking en beschermt tegelijkertijd de materialen in je machine. Gebruik in ieder geval een ontkalker speciaal voor koffiemachines en niet een willekeurig schoonmaakmiddel, want dit kan je machine beschadigen en daardoor vervalt mogelijk je garantie.

Let er bij een espressomachine op dat je geen ontkalker op basis van citroenzuur of azijn gebruikt. Deze bruisen en dit kan ervoor zorgen dat er restanten ontkalkingsmiddel achterblijven in je apparaat en dat er lucht in de leidingen komt. Ook kunnen kunststof onderdelen van je machine op den duur de smaak van het ontkalkingsmiddel aannemen (vooral bij azijn) en dit kan de smaak van je koffie beinvloeden. Ook kan het ontkalkingsmiddel roest veroorzaken.

Als je machine een waarschuwingslampje heeft, moet de machine ontkalkt worden zodra deze dit zelf aan geeft. Bij andere machines kun je merken dat ze een ontkalkingsbeurt nodig hebben als de machine langzamer en onregelmatiger gaat functioneren en het cremalaagje op de koffie minder wordt.

Het ontkalkingsproces

  1. Doe de ontkalker in het waterreservoir.
    2. Verdun de ontkalker met water (check de verpakking voor de hoeveelheid) en start het ontkalkingsprogramma.
    3. Vang de vloeistof op met een geschikte kom of beker. Let op: de vloeistof die uit het apparaat komt is heet!
  2. Na het ontkalken moet je het reservoir met leidingwater doorspoelen. Daarna moet je de machine nog 1 a 2 keer met leidingwater doorspoelen.
    5. Bij koffiemachines die ook een heetwateruitloop hebben dien je het volgende te doen: als je een machine hebt die ongemalen koffiebonen verwerkt, moet je alleen de heetwateruitloop ontkalken. De waterverhittingsunit bij de koffiecirculatie mag namelijk niet worden ontkalkt. Als de machine met koffiepads, koffiecups of gemalen koffiebonen werkt, laat dan de ontkalkingsoplossing eerst door de koffieuitloop stromen en daarna door de heetwateruitloop.

, , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.