Overige

Wie is Zeus en wat vertegenwoordigt hij?

2 mrt , 2023  

De grote en machtige god Zeus werd vooral vereerd in het oude Griekenland. Deze website bevat veel belangrijke en interessante feiten over Zeus. Het ontwerp van de site is zeer goed gedaan en past goed bij het thema.

Wie is Zeus? Het verhaal van zijn geboorte

Volgens de Griekse mythologie is Zeus http://www.hanze2017.nl/ de belangrijkste god. De mensen geloofden dat hij gerechtigheid en orde in de wereld bracht. Mensen veranderden hun kijk op het leven dankzij hem.

Volgens de legenden was Zeus een uitstekend krijger en een hondenliefhebber. Volgens de legende was de vader van Zeus de titaan Kronos en zijn moeder de titanid Rhea.

Cronus voorspelde dat een van zijn kinderen beter zou zijn dan hij en hem zou onttronen. Cronus begon toen elk kind te verslinden dat Rhea hem baarde. Zijn vrouw probeerde hem over te halen, maar tevergeefs. Toen besloot Rhea haar laatste kind te redden, en zwanger vluchtte ze naar het eiland Kreta. Hier baarde ze Zeus.

Al van jongs af aan onderscheidde Zeus zich door zijn bijzondere kracht. Hij werd opgevoed door de heilige geit Maya. Toen Zeus begon te huilen, sloegen de wachters van Kreta op hun schilden, zodat Kronos hen niet kon horen. Nadat Zeus was opgegroeid, besloot hij zijn broers en zussen, die door Kronos waren opgeslokt, te bevrijden. Hij gaf Cronus een drankje waaruit de titaan alle baby’s op braakte die hij had ingeslikt. De broeders en zusters waren hun redder dankbaar en gaven hem donderslagen en bliksemschichten. Hierna begint de grote oorlog tussen de goden en de titanen, die plaatsvond voor de komst van de mensheid en 10 jaar duurde. Zeus werd in zijn strijd tegen Kronos geholpen door de honderdarmige reuzen en de eenogige Cycloop.

Zeus vestigde zich op de berg Olympus. Zijn broers Hades en Poseidon begonnen te heersen over de diepten van de zee en de onderwereld. Op Olympus heerste de oppergod over het lot van de mensen en alles wat op aarde leefde. Zeus was omringd door andere goden. Alle goden aanbaden en gehoorzaamden hem. De zomer heerste altijd in het koninkrijk van Zeus. Hij had een prachtig paleis. Naast de paleispoorten stonden twee vaten: de eerste bevatte geschenken van het Goede, en de tweede van het Kwade. Zeus zond hen, afhankelijk van de daden van het volk, het ene of het andere geschenk.

De Grieken geloofden oprecht dat sociale orde de belangrijkste verdienste van Zeus was. Dankzij hem heerste er begrip in de wereld. In de loop der tijd veranderde het concept van Zeus.

De belangrijkste godheid maakt de wereld beter. Hij baart de goden die wet, orde en moraal in de wereld brengen. Zeus is de beschermheilige van alle mensen. Hij staat aan de kant van de benadeelden. Alle goden en alle mensen zijn aan hem onderworpen. Zeus is de vader van vele helden die zijn goddelijke ontwerpen tot leven brengen. Zeus krijgt de gave om de toekomst te voorzien. Hij veroordeelt bloedvergieten en oorlog. Zeus is het levensbeginsel en de verwekker van al het leven. Hij heeft de leiding over alles wat er in de natuur gebeurt. Hij is ook de bewaker van het familiehuis en zorgt ervoor dat tradities en gebruiken duidelijk worden nageleefd.Zeus is voorzitter van alle goden van de Olympus. Alle leden die op Olympus leefden waren zonder onderwerping aan de wil van de oppergod. In het oude Griekenland geloofde men dat Zeus een machtige god was, die alle handelingen van de mensen in de gaten hield. De grote Zeus was de allerhoogste rechter: wie slechte dingen deed bestrafte hij, en wie goed deed moedigde hij aan. Deze held speelde een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Iedereen staat onder zijn totale controle. Zeus heeft verschillende titels. Elk van hen wijst op verschillende gebieden van Zeus’ brede autoriteit.

Welke macht Zeus had

Zeus had meer macht en gezag dan alle andere goden of koningen. De Olympische Spelen werden ter ere van hem georganiseerd. Ze waren een symbool van de eenheid en onderlinge overeenstemming van de Griekse steden.

Zeus heerste over alle goden van Olympus. Allen die op Olympus leefden waren voortdurend onderworpen aan de wil van de oppergod.

Zeus was een geducht heerser over de wereld, en het was niet ongewoon dat zowel mensen als goden leden onder zijn woede. Zo werd Prometheus aan een rots geketend omdat hij de schuldige mensen vuur gaf. De cultus van Zeus was wijdverspreid in het oude Griekenland. Hij was een beschermer. Hij beschermde families en eerde gastvrijheid. Dit laatste wordt aangegeven in verschillende mythen.

De oude Grieken geloofden dat iemand die de traditie van gastvrijheid negeerde zwaar gestraft zou worden door Zeus. Veel auteurs uit die tijd noteren in hun verslagen dat tijdens een feest altijd één beker werd gewijd aan Zeus. In sommige landen bestaat een soortgelijke traditie nog steeds.

Zeus is in alle opzichten een unieke en ongewone persoonlijkheid. De oude Grieken creëerden een speciaal beeld van de ideale heerser. Hij is streng en streng maar rechtvaardig. Zeus staat bekend om zijn wijsheid. Maar soms is hij onderhevig aan heel menselijke zwakheden en passies. Dit maakt de Thunderer helderder en specialer.

, ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.