Overige

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van koffiebezorging per drone?

28 apr , 2021  

Bij drones denk je als consument vooral aan het maken van videobeelden, zoals je kunt met de drones bij Droneland.nl. Drones kunnen echter ook ingezet worden om koffie te bezorgen. In 2015 schreven we al over de Coffee Copter. Dat was een quadcopter die geprogrammeerd is om binnen een pand op verschillende verdiepingen koffie rond te vliegen op bestelling. Via een app communiceert een consument de koffiebestelling naar de koffiebar, waarna deze de koffie klaarmaakt en door middel van de Coffee Copter naar de verschillende kantoren brengt. Maar hoe is het concept van koffie bezorgen via drones echter verdergegaan daarna?

Patentaanvraag

De handschoen werd opgepakt door IBM. In 2018 vroegen zij in de Verenigde Staten patent aan op een drone die zelfstandig kopjes koffie kan bezorgen, en dat patent is ook toegewezen. In tegenstelling tot bij de Coffee Copter hoeft het in dit concept niet op bestelling. In plaats daarvan wordt gebruikt gemaakt van data van onder andere de fitnesstracker van mensen. Op basis daarvan besluit de drone zelf wanneer iemand toe is aan een bakje troost. Dat gebeurt op basis van recente slaappatronen, het tijdstip van de dag, bloeddruk en zelfs gezichtsuitdrukkingen. Op basis hiervan wordt zelfs een analyse gemaakt van hoe sterk de koffie moet worden. Mocht je ongevraagd koffie aangeboden krijgen van de drone terwijl je er geen zin hebt, dan kun je de drone met een armgebaar eenvoudig onverrichterzake weer wegsturen.

Pilot met bezorging in Ierland

Een verdere praktische toepassing van bezorging per drone begon in oktober 2020 in het Ierse stadje Oranmore. Het bedrijf Manna Aero begon daar in coronatijd een uitgebreide pilot. Winkeliers in Oranmore kregen de kans om hun producten met een maximaal gewicht van twee kilo per drone bij de mensen thuis te laten bezorgen. Van de koffiebar tot de plaatselijke apotheek het Thaise afhaalrestaurant werd hier gebruik van gemaakt. De winkeliers betalen een vast bedrag voor de bezorgdienst en rekenen zelf hun klanten een bedrag tussen de drie en vijf euro aan bezorgkosten. Binnen drieënhalve minuut bereikt bestelling de klant, waarbij deze voorzichtig voor de deur gezet wordt met behulp van een lange kabel terwijl de drone in de lucht blijft hangen. Manna Aero zou van plan zijn om in heel Europa een dronebezorgdienst aan te gaan bieden. Koffiebezorging is daarbij niet meteen het hoofddoel: het zou met name om maaltijden en kruidenierswaren gaan.

Een veelbelovende ontwikkeling dus die het bezorgen van koffie per drone in Nederland ook dichterbij brengt. Alleen bepalen we natuurlijk wel liever zelf hoe sterk onze koffie moet worden!

, , , ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.