Koffie soorten, Overige, Partners, Persberichten

Pure Africa – maatschappelijk betrokken ondernemen

23 jun , 2015  

Twee jaar geleden begonnen Ando Tuininga & Justus Bijlsma (l) koffielabel ‘Pure Africa’. Deze social enterprise levert een lijn van single origin koffiesoorten uit Ethiopië, Burundi en Rwanda. Stuk voor stuk bijzonder en met zeer uiteenlopende smaken. Pure Africa heeft als doel de zakelijke markt in Nederland te veroveren met hun maatschappelijk betrokken koffie. Ze leveren een topproduct en een deel van de winst (€1,- per kg)  investeren ze in microfinanciering in Afrika.

In het huidige Fair Trade systeem geloven ze niet. Als iets niet transparant is, dan is het Fair Trade wel. Hoeveel van de extra betaalde prijs gaat nu eigenlijk echt naar de koffieboer? In Rwanda bleek dit slechts € 0,44 per kilo te zijn terwijl Fair Trade koffiebonen in Nederland enkele euro’s duurder zijn. De wens van deze twee ondernemers is om direct bij koffie coöperaties in te kopen en de tussenhandel daarbij te elimineren. Hierdoor kan de premium prijs betaald worden aan de boeren en de kiloprijs in Nederland vrijwel gelijk blijven.

Afgelopen week nog bezochten ze Rwanda en sloten een deal met een lokale coöperatieve bank om microkredieten te verstrekken aan ambitieuze ondernemers. Het probleem van het Rwandese systeem is dat ondernemers geld lenen tegen een rentepercentage van 18 tot 25 procent.Pure Africa logo Rwandese ondernemers blijven met deze rentepercentages de ene lening met de andere afbetalen en hebben niet de mogelijkheid om aan een stabiel bedrijf te bouwen. Ando en Justus willen dit systeem veranderen en starten een pilot waarbij ondernemers geld lenen tegen een percentage van 6%. Mocht de pilot een succes zijn wordt dit concept uitgebreid naar de andere koffielanden van Pure Africa.

Om de koffie-afzet in Nederland te laten groeien, werkt Pure Africa samen met lokale specialisten zoals -in Zuid Holland- The Coffee Factory (TCF). Pure Africa levert de koffie, TCF levert de machines en de technische service. Voor andere provincies is er ruimte voor een hechte samenwerking. Interesse? Neem contact op met Ando of Justus: service@pure-africa.com

 

, , , , , ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.