Koffie soorten

Dure koffie door droogte in Brazilie

2 mrt , 2015  

Aanhoudende droogte in Brazilië heeft de prijs van koffietermijncontracten deze week opgedreven naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. Koffieketens zullen de prijsstijging binnenkort doorberekenen aan de consument, zo voorspellen analisten.

Het gaat maar niet regenen in Minas Gerais, de belangrijkste koffieproducerende staat van Brazilië. Die regen is hard nodig; de koffieplanten moeten gaan bloeien zodat er volgend jaar rijpe koffiebonen geoogst kunnen worden.

Normaal gesproken is oktober een relatief natte maand in de regio. Maar nu voorspellen meteorologen dat het ook deze week droog zal blijven, met grote gevolgen voor de prijs van Arabicakoffie, waarvan Brazilië de grootste producent ter wereld is.

Slechte vooruitzichten
De slechte meteorologische vooruitzichten hebben de afgelopen dagen geleid tot een flinke toename in de handel in termijncontracten voor Arabica. De meeste beleggers verwachten dat de droogte zal leiden tot verdere prijsstijgingen.

Maandag klommen termijncontracten voor koffie 6,90/0 hoger, naar $ 2,255 per pound (454 gram), het hoogste niveau sinds januari 2012. Sommige beleggers verwachten dat de prijs verder zal stijgen, naar $ 3 per pound, zo meldt persbureau Bloomberg. Sinds begin dit jaar is de prijs van Arabica al met 880/0 gestegen.

Veertig miljoen zakken
Het is hopen dat het de komende maand alsnog gaat regenen, maar zelfs dan zal de Braziliaanse koffieoogst dit jaar fors lager uitvallen. Door de droge periode valt de oogst 180/0 lager uit dan verwacht en uitkomen op ruim veertig miljoen zakken, zo verwacht de Braziliaanse brancheorganisatie van koffieproducenten, de Nationale Raad voor Koffie. Vorig jaar kwam de oogst al ruim 30/0 lager uit dan in 2012.

Arabicakoffie is milder van smaak en bevat minder cafeïne dan de goedkopere koffievariant, Robusta. Arabica wordt door koffieketens als Starbucks veel gebruikt voor cappuccino. Eerder dit jaar verhoogde Starbucks zijn koffieprijs al met 10 tot 20 dollarcent per kop koffie vanwege de prijsstijging van koffiebonen. Ook nu zullen consumenten de prijsstijging doorberekend krijgen, zo voorspellen analisten.

Thanksgiving
‘Op het huidige prijsniveau op de termijnmarkt verwacht ik een prijsstijging van 100/0 tot 120/0 bij bepaalde koffieketens’, zo stelde Ross Colbert, drankenanalist bij Rabobank, tegenover persbureau Bloomberg. De analist verwacht de prijsstijging rond de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, op de vierde donderdag in november. ‘Koffieketens zullen deze gelegenheid aangrijpen om de prijzen te verhogen in aanloop naar de drukkere feestdagen.’

Suikerprijs
Brazilië is niet alleen een belangrijke koffieproducent, het land is ook nog eens de grootste producent ter wereld van suiker. De huidige droogte zal ook de suikerproductie in het land flink raken, zo voorspelt het Amerikaanse ministerie van landbouw dinsdag in een rapport. De totale productie voor het komende seizoen zal uitkomen op 619 miljoen metrische ton, een afname van bijna 50/0 vergeleken met vorig jaar. Het is nog maar afwachten of de suikerprijs hierdoor zal oplopen. De suikermarkt kampt al enkele jaren met fors overaanbod. Desondanks zetten overheidssubsidies suikerproducenten in verschillende landen aan om te blijven produceren. Hierdoor daalde de suikerprijs onlangs naar het laagste niveau in vier jaar.

Bron: FD.nl/beurs

By


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.