Gezondheid

Werkt het koffie dieet om af te vallen?

12 mei , 2021  

Het koffie dieet is de laatste trend op dieet gebied. Het dieet bestaat uit het drinken van meerdere kopjes koffie per dag terwijl je let op het aantal calorieën wat je eet.

Veel mensen ervaren dat ze in korte tijd veel gewicht verloren met het koffie dieet. Helaas zitten er ook wat nadelen aan deze dieetvorm. Wij zochten uit wat de voor- en nadelen van het koffie dieet zijn.

Wat is het koffie dieet?
Het koffie dieet is gebaseerd op het boek ‘The Coffee Lover’s Diet’ van dr. Bob Arnot. In zijn boek beschrijft dr. Arnot dat het drinken van meerdere kopjes koffie per dag zorgt voor een versnelling van de stofwisseling. Door de snellere stofwisseling ga je meer calorieën verbranden waardoor je meer vet kunt verbranden.

Koffie zou er volgens dr. Arnot ook voor zorgen dat de opname van calorieën minder efficiënt verloopt waardoor je minder calorieën uit je voeding opneemt. Ook zou koffie het hongergevoel onderdrukken.

Dr. Arnot deed inspiratie voor zijn boek op nadat hij een groep mensen bestudeerde die op het Griekse eiland Ikaria leven. Hij bestuurde de populatie van dit Griekse eiland omdat de mensen die er leven bovengemiddeld oud worden terwijl ze in goede gezondheid blijven.

Dr. Arnot vermoed dat hun gezondheid te danken is aan de antioxidanten waaraan koffie rijk is.

Wil je het koffie dieet gaan volgen dan is het de bedoeling dat je dagelijks minimaal 3 grote koppen koffie drinkt. Voor de echte koffiedrinkers zal dit geen probleem zijn. Een voorwaarde is wel dat je de koffie maakt van koffiebonen die licht gebrand zijn. Door koffiebonen kort te branden zijn ze rijker aan antioxidanten waardoor ze beter zijn voor de gezondheid.

Het beste maak je zelf je koffie door koffiebonen te malen en er filterkoffie van te zetten. Door deze procedure aan te houden zijn de antioxidanten het best bewaard gebleven.

Naast het drinken van filterkoffie is het bij dit dieet nodig dat je één maaltijd vervangt door een groene smoothie. Je kunt het ontbijt of de lunch vervangen door een groene smoothie. Een groene smoothie is rijk aan vezels wat helpt als je wilt afvallen. De vezels zorgen voor verzadiging en geven je lichaam de mogelijkheid om afvalstoffen via de ontlasting af te voeren.

De andere twee maaltijden moeten vetarm en laag in calorieën zijn. Het is de bedoeling dat je veel vezels eet. Daarvoor eet je dan het beste groente, fruit en volkoren granen. Geraffineerde Bewerkte voedingsmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden. Dit betekend geen koeken, bakkerijproducten, pizza’s, kant-en-klaar maaltijden en fastfoods.

Het is de bedoeling dat je uitkomt op totaal 1.500 kcal per dag. Aangezien de gemiddelde vrouw genoeg heeft aan 2.000 kcal en de gemiddelde man 2.500 kcal per dag ontstaat er een voldoende groot calorietekort om gewicht te verliezen.

De hoeveelheid calorieën die je dagelijks nodig hebt verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van je geslacht, gewicht, lengte en leeftijd. Bereken hier jouw persoonlijke dagelijkse caloriebehoefte.

In zijn boek geeft dr. Arnot voorbeeld recepten die je kunt volgen. Je kunt hierbij denken aan gerechten zoals gewokte groente met zilvervliesrijst en tofu.

De voordelen
Omdat koffie cafeïne bevat zorgt het ervoor dat de stofwisseling sneller wordt en je meer calorieën gaat verbranden. Ben je al gewend om veel koffie te drinken dan zal je stofwisseling echter al aangepast zijn op deze hoeveelheid cafeïne. Drink je nu weinig koffie dan zal het verschil veel beter merkbaar zijn als je meer koffie gaat drinken.

Koffie zorgt er ook voor dat je meer vet gaat verbranden tijdens een workout. Het loont daarom ook zeker om (meer) te gaan sporten als je het koffie dieet volgt. De trainingen hebben meer impact door het verbranden van extra vet.

Een ander voordeel van koffie is dat het helpt het hongergevoel te onderdrukken. Dit helpt bij het afvallen omdat dit dan beter vol te houden is.

Uit dit onderzoek blijkt dat je minder eet als je voor de maaltijd nog een kopje koffie drinkt. Dit helpt om minder calorieën te eten waardoor je sneller afvalt.

Koffie heeft dus twee voordelen als je wilt afvallen: een sneller metabolisme en hongergevoelens worden onderdrukt.

De nadelen
Het drinken van veel koffie drinken kan zorgen voor een hogere bloeddruk. Zeker voor de groep mensen waarbij de bloeddruk al te hoog is kan dit een gevaar voor de gezondheid opleveren. Een hoge bloeddruk is te verhelpen door af te vallen tot een gezond gewicht. Ben je bekend met hoge bloeddruk problemen dan doe je er goed aan om een andere dieetvorm te kiezen.

Een ander nadeel van het drinken van veel koffie is dat het je uit kan drogen. Het zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht via de urine gaat afscheiden. Het is daarom belangrijk om naast het drinken van koffie ook veel water te drinken. Dit om uitdroging te voorkomen. Het nadeel hiervan is dat je vaker naar het toilet zal moeten.

Het is hierbij belangrijk dat de elektrolyten worden aangevuld die verloren gaan als je vaak moet plassen. Fruit en groenten zijn rijk aan elektrolyten en het is goed om hiervan voldoende te eten om zo tekorten aan mineralen en spoorelementen te voorkomen.

Drink je erg veel koffie dan kan je last krijgen van slapeloosheid en hoofdpijn. Het kan wel 8 uur duren voordat cafeïne uit je lichaam is. Iets om rekening mee te houden als je slecht slaapt.

Omdat bij het koffie dieet wordt uitgegaan van een grote reductie van calorieën is de kans op het jojo-effect behoorlijk groot met dit dieet. Dit betekend dat je snel weer aan zult komen als je stopt met dit dieet.

, ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.