Accessoires

Zo verwijder je hardnekkige koffieaanslag

3 nov , 2021  

Je zult het tegenkomen in het keukenkastje van iedere koffieleut: bruine aanslag in de koffiemokken of -kopjes. Hardnekkige aanslag waar geen vaatwasser meer tegenop kan. De oplossing? Die heb je waarschijnlijk gewoon in huis! Lees in dit artikel hoe je koffieaanslag eenvoudig kunt verwijderen.

  1. De oorzaak

Waarschijnlijk heb je je veelvuldig afgevraagd hoe het komt dat deze aanslag zo hardnekkig is. Het lijkt haast een mysterie waarom geen enkele vaat- of afwasbeurt meer een schone mok kan opleveren. De bruine aanslag die je ziet wordt ook wel tannine genoemd. Tannine is een looistof. Looistoffen komen voor in planten en vormen een onderdeel van de afweerstrategie tegen vijanden. Tannines zijn niet ongezond of schadelijk, maar hebben zelfs een ontsmettende en ontstekingsremmende werking. Oftewel: er is niks mis met bruine aanslag.

  1. De oplossing

Tóch zul je waarschijnlijk wel de behoefte voelen om de aanslag uit het koffie servies te verwijderen. Het ziet er immers niet erg fraai uit. Niet zo prettig om je gasten een kopje voor te schotelen met daarin een dikke laag bruine aanslag. Al zijn de tannines nog zo gezond. De redder in nood heb je hoogstwaarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan. Je kunt de aanslag namelijk te lijf gaan met doodgewoon keukenzout (of zuiveringszout, als je dat in huis hebt).

  1. Stappenplan

Het aanpakken van de bruine aanslag doe je als volgt:

  • Doe een flinke laag zout in de betreffende koffiemok. Het is verstandig om hier schoonmaakhandschoenen bij aan te trekken. Neem vervolgens een schuursponsje en wrijf het zout goed over de koffievlekken heen.
  • Spoel de mok zorgvuldig af met water, droog hem af met een schone en droge theedoek en hij ziet er weer uit als nieuw.
  • Zet je mok daarna wel in de vaatwasser of poets ‘m nog even grondig met de hand: je wilt natuurlijk niet dat je koffie naar zout smaakt.
  • Werkt deze truc niet voldoende? Gebruik dan zuiveringszout (ook wel baking soda genoemd) gecombineerd met een scheutje citroensap. Doe dit in de mok en volg de verdere stappen van het stappenplan.

, , , , , , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.