Gezondheid, Onderzoekjes

Jeemig de peemig… Verband tussen koffie & cannabis ontdekt

20 mrt , 2018  

Voor veel cannabisliefhebbers is er niets is zo lekker, als wakker worden met een kop dampende koffie en een joint of goed gevulde verdamper. En dat lijkt dus ook geen toeval te zijn want onderzoekers van een recente studie ontdekten onlangs het verband tussen de werking van cannabis, en dat van koffie. Beide genotsmiddelen blijken om precies te zijn, namelijk in te werken op een belangrijk systeem van receptoren in ons lichaam; het zogeheten endocannabinoïde-systeem. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Internal Medicine.

Koffie en cannabis hebben gemeen dat er veel onderzoek naar gedaan wordt, maar dat de resultaten van die onderzoeken vaak meer vragen dan keiharde antwoorden opleveren. En dat komt omdat zowel de koffieboon als wiettoppen vol zitten met werkzame en aromatische stoffen die allemaal een invloed hebben op het effect. En dat effect – zo blijkt – komt zowel bij koffie als cannabis tot stand via het lichaamseigen endocannabinoïde-systeem.

Koffie drinken voor de wetenschap
Van cannabis was al langer bekend dat het inwerkt op een systeem in ons lichaam dat het endocannabinoïde-systeem genoemd wordt. Een lichaamseigen systeem van receptoren dat een heleboel belangrijke functies vervult; het endocannabinoïde-systeem is onder veel meer verantwoordelijk voor balans in ons humeur, onze slaap, het hongergevoel, lichaamstemperatuur, geheugen, ontstekingen remmen, het libido en nog veel meer. Dit is ook waarom cannabis goed werkt bij zoveel verschillende ziektes aandoeningen en ongemakken.

Maar het zijn dus niet alleen onze lichaamseigen cannabinoïden en die uit cannabis, waar het endocannabinoïde-systeem op reageert maar ook koffie! Dat heeft een team van onderzoekers, onder leiding van Marilyn Cornelis aan de Northwestern University onlangs ontdekt. In het onderzoek werden 47 mensen uit Finland onderzocht. In een periode van drie maanden moesten de deelnemers hun koffieconsumptie steeds verder opvoeren, van helemaal geen koffie naar acht kopjes per dag.

Net andersom
De onderzoekers ontdekten dat koffieconsumptie voor veel meer zogeheten metabolieten in het bloed zorgde dan voor het onderzoek werd gedacht. Metabolieten zijn stoffen in het bloed die ontstaan na het verwerken (eten of drinken of roken, spuiten, snuiven, etc.) van een bepaalde stof. De neurotransmitters (stoffen die signalen tussen zenuwcellen doorgeven) van het endocannabinoïde-systeem bleken in hoeveelheid af te nemen na het drinken van vier tot acht koppen koffie per dag. En dat is dus precies het omgekeerde van wat er gebeurt wanneer iemand cannabis gebruikt.

Bron: Cnnbs.nl (foto: Per Bengtsson, Shutterstock)

, , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.