Gezondheid

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van koffie?

4 nov , 2020  

Sommige zijn van mening dat koffie gezond is terwijl anderen denken dat dit niet het geval is. De waarheid is dat koffie tal van stoffen bevat die goed zijn voor de gezondheid. Zolang je geen grote hoeveelheden suiker of room in je koffie gebruikt is het zeker gezond te noemen. En zo zoals met alles op het gebied van voeding is de hoeveelheid van belangrijk. Het is prima om dagelijks een paar kopjes koffie te drinken maar het wordt een heel ander verhaal als je dagelijks liters wegdrinkt. We zochten voor je uit wat de gezondheidsvoordelen van koffie zijn en delen onze bevindingen in dit artikel.

Gezondheidsvoordeel 1: antioxidanten
Wat veel mensen niet weten is dat koffie één van de beste bronnen van antioxidanten is. Er zijn onderzoeken die aantonen dat de meeste mensen meer antioxidanten via koffie binnen krijgen dan van groenten en fruit. Alleen al om deze reden is koffie waarschijnlijk één van de gezondste dranken ter wereld. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen veroorzaken schade aan het weefsel waardoor je op termijn ziek kunt worden.

Gezondheidsvoordeel 2: helpt bij het verbranden van calorieën
Zoals je weet bevat koffie cafeïne. Uit onderzoeken blijkt dat cafeïne de stofwisseling met 3% tot 11% versnelt. Hierdoor ga je meer calorieën verbranden, zonder dat je daar enige inspanning voor hoeft te verrichten. Om deze reden kan het drinken van zwarte koffie je helpen als je af wilt vallen of op gewicht wilt blijven.

Gezondheidsvoordeel 3: geef energie
Een ander effect van de cafeïne in koffie is dat je er meer energie van krijgt. Dit komt door het stimulerende effect van cafeïne. Via de bloedbaan bereikt de cafeïne de hersenen. In de hersenen zorgt het voor een verhoogde afgifte van cafeïne waardoor je meer energie krijgt en je lekkerder gaat voelen. Het effect van cafeïne op de hersenen zorgt voor een beter energieniveau maar ook voor een beter geheugen, reactievermogen en stemming.

Gezondheidsvoordeel 4: verlaagd het risico op diabetes type 2
Steeds meer mensen krijgen diabetes type 2. Naar schatting hebben 1,2 miljoen Nederlanders deze chronische ziekte, die het gevolg is van de leefstijl. Diabetes type 2 ontstaat door een verhoogde insulineweerstand door chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels. Mits je koffie zonder suiker drinkt zorgt dit voor een lager risico op diabetes type 2. Koffie drinken zorgt voor een betere insulinegevoeligheid. Hierdoor wordt glucose beter opgenomen en blijft de bloedsuikerspiegel lager.

Gezondheidsvoordeel 5: verlaagd het risico op een depressie
Mocht je nog een excuus nodig hebben om koffie te drinken: uit onderzoek van de Harvard universiteit blijkt dat het drinken van 4 kopjes koffie per dag het risico op een depressie met 20% verlaagd.

Gezondheidsvoordeel 6: beschermt de lever
De lever heeft vele functies in het lichaam. Dit belangrijke orgaan is betrokken bij de energiestofwisseling en de afvoer van afvalstoffen. Door het drinken van alcohol maar ook door het eten van te veel suikers kan de lever vervetten. Het vetweefsel rondom en in de lever zorgt ervoor dat de lever minder goed kan functioneren en klachten, zoals vermoeidheid, kunnen optreden. Interessant is dat het drinken van koffie bescherming biedt tegen het vervetten van de lever.

Gezondheidsvoordeel 7: verlaagd het risico op een hartinfarct
Het drinken van koffie zorgt voor een lichte stijging van de bloeddruk. Om deze reden wordt vaak gedacht dat het drinken van koffie slecht is voor het hart. Uit onderzoeken wordt dit beeld echter helemaal niet bevestigd. Het tegenovergestelde blijkt uit onderzoeken. Mensen die koffie drinken hebben juist een 20% lager risico op een hartinfarct.

Gezondheidsvoordeel 8: lager risico op de ziekte van Alzheimer
Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Steeds meer ouderen krijgen te maken met deze verschrikkelijke ziekte waarvoor nog geen medicijn of effectieve behandeling bestaat. Er zijn wel dingen die je kunt doen om deze ziekte te voorkomen. Zo heeft de leefstijl en het voedingspatroon grote invloed op het risico op deze ziekte. Zo is het belangrijk om voldoende te bewegen, goed te slapen en gezond te eten. Belangrijk hierin is dat toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten zoveel mogelijk worden vermeden en dat er voldoende omega 3 vetzuren in het dieet zijn opgenomen. Ook het drinken van koffie verlaagd het risico op de ziekte van Alzheimer. Uit diversen onderzoeken is gebleken dat het drinken van koffie het risico op Alzheimer met 65% verlaagd.

Gezondheidsvoordeel 9: verlaagd het risico op de ziekte van Parkinson
De ziekte van Parkinson wordt veroorzaakt door het afsterven van de hersencellen die de neurotransmitter dopamine aanmaken. Het gevolg hiervan is dat de hersenen de bewegingen van de spieren steeds minder goed kunnen aansturen. Mensen met de ziekte van Parkinson zijn te herkennen aan de aparte manier waarop zij bewegen. Net zoals voor de ziekte van Alzheimer is voor de ziekte van Parkinson geen geneesmiddel of goede behandeling. Het is daarom extra belangrijk om te focussen op het voorkomen van deze ziekte. Cafeïne in koffie blijkt het risico op de ziekte van Parkinson te verlagen. Koffiedrinkers hebben 30% tot 60% minder kans op deze ziekte. Terwijl mensen die decaf koffie drinken geen lager risico hebben.

Gezondheidsvoordeel 10: kan je leven verlengen
Gezien het feit dat het drinken van koffie veel ziekten kan voorkomen is het niet meer dan logisch dat koffiedrinkers langer leven. Dit effect is vooral te danken aan het lagere risico op diabetes type 2. Diabetes type 2 kent vele vervellende complicaties die op ten duur vaak een dodelijke afloop hebben. Zo hebben mensen met diabetes type 2 vaak een te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol en hart- en vaatziekten. Dit als gevolg van de hoge bloedsuikers. Koffie drinken verlaagd het risico op diabetes type 2 waardoor koffiedrinkers, gemiddeld gezien, langer leven dan niet-koffiedrinkers.

, , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.