Technieken

Hoe bepalend kan het water dat je gebruikt zijn voor de smaak van je koffie?

26 sep , 2022  

We weten allemaal hoe je koffie zet: je hebt gemalen koffie en water nodig. Met dat laatste element gaan we vrij zorgeloos om, en dat is eigenlijk ten onrechte. Het is juist zeer aan te raden om wél aandacht te besteden aan het water dat je gebruikt om koffie te maken. De invloed daarvan op de smaak kan namelijk groter zijn dan je wellicht denkt. Eerder schreven we op deze website al over het feit dat je je koffieapparaat kalkvrij moet proberen te houden. In dit artikel gaan we in op wat water doet met de smaak van je koffie.

98,5 procent water

We staren ons graag blind op de kwaliteit van de koffie die we kopen, en dat is natuurlijk ook belangrijk. Voor een goede bak koffie moet je topkwaliteit voorgemalen koffie of koffiebonen kopen. Maar daarna kun je je koffie alsnog verpesten. Wat we vaak vergeten, is namelijk dat een bakje koffie voor 98,5 procent uit water bestaat en dat de samenstelling van het water dus een grote invloed kan hebben op je koffie. We zien water wel als een kleurloze en smaakloze vloeistof, maar het kan allerlei stofjes bevatten die wat doen met de smaak van zowel het water als uiteindelijk ook die van je koffie.

Kraanwater

Velen van ons gebruiken ‘gewoon’ kraanwater om koffie te zetten. Dat kraanwater dat in Nederland inderdaad geschikt is om te drinken, bevat naast H20 echter ook componenten als calcium, magnesium en natuurlijke mineralen. Die samenstelling verschilt per regio, bijvoorbeeld omdat de hoeveelheid calcium in het water vrij sterk kan verschillen. Het is niet voor niets dat sommige barista’s van mening zijn dat je koffie dient te zetten met bronwater dat optimaal en constant van smaak is.

Smaakverschillen

Uiteraard zijn er mensen die volop geëxperimenteerd hebben met koffie en verschillende ‘soorten’ water om te ontdekken wat nu precies de invloed van de samenstelling van water op de smaak van de koffie is. Daar komen conclusies uit als dat ‘zacht’ water met weinig calcium, magnesium en natuurlijke mineralen voor een saaie kop koffie zorgt met een aciditeit die niet goed in balans is. Veel calcium zorgt voor een dik en romig mondgevoel. Magnesium brengt juist weer fruitige smaken naar voren. Waterstofcarbonaat helpt met het behouden van een goede pH-waarde.

Mocht je je de volgende keer dus afvragen waarom de koffie bij je oom en tante aan de andere kant van het land je niet smaakt, dan hoeft dit dus niet aan de gemalen koffie zelf te leggen. Toch maar je eigen water meenemen van huis voortaan.

, , , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.