Slowcoffee / filterkoffie, Technieken

Zo zet je lekkere koffie op de camping

23 jul , 2020  

Kamperen is bij nog steeds razend populair. En ook dit jaar zien we campers en auto’s met caravans naar hun vakantiebestemming rijden. Het is vakantie. Niets is fijner om ’s ochtends de zon al in de tent te voelen, brood te halen met een krantje en koffie te zetten. Maar dan wel lekkere koffie!

Je design espressomachine, volautomaat of cupmachine heb je natuurlijk niet mee naar de camping. Daarom de beste tips voor een heerlijk kopje koffie waar al je buren jaloers op zullen zijn.

De Perculator
Dit pruttelpotje heeft meerdere namen. Perculator, Moka/espresso potje of Macchinetta, we bedoelen allemaal hetzelfde. Het is een aluminium potje dat je op het vuur kunt zetten en waarmee je een heerlijk (Italiaans) kopje sterke koffie zet. In Italië vind je ze in elke camping winkel of huishoudwinkeltje in het dorp. Ze zijn er in verschillende maten. Het principe is eenvoudig. De bovenste en onderste helft kun je van elkaar af schroeven en daartussen zit het filterbakje. Het onderste deel vul je met water, het filterbakje zet je terug en dit vul je met (gemalen) koffie.

Daarna draai je de bovenste helft er weer op en je zet het potje op het vuur. Zorg wel dat het goed stabiel staat. Na een paar minuten hoor je het water gaan borrelen (koken) en zie je dat het water dat je er aan de onderkant ingedaan hebt, er aan de bovenkant als een koffie uitkomt.

Hou er rekening mee dat de koffie die je met de perculator zet, sterke koffie is. Dit komt doordat het water dat door de koffie heen gaat behoorlijk heet is. Pas wanneer het water kookt, bouwt het de druk op die ervoor zorgt dat het water door het buisje gaat dat naar de gemalen koffie leidt. Hoe warmer het water, des te meer extractie er plaatsvindt wat leidt tot sterke (bittere) koffie. Technisch gezien is de koffie uit een perculator geen espresso. Hiervoor is de druk te laag. Toch wordt de koffie wel vaak zo ervaren en gebruikt als basis voor een lekkere cappuccino. Vind je de koffie te sterk? Dan kun je er natuurlijk wat water bij doen om te verdunnen.

Filter koffie
Een optie die je gewoon makkelijk in je Kipling rugzak mee kunt nemen is de filterkoffie. Ouderwets koffie zetten met een filter en filterzakjes hoort eigenlijk wel een beetje bij kamperen. Filterzakjes kun je overigens bijna overal wel kopen. Kies (als je niet zelf kunt malen) voor gemalen koffie met een grove maling. Je zet een keteltje (of pannetje) met water op het vuur en zodra het gekookt heeft opschenken.

Overigens is deze filtermethode weer helemaal terug in de koffie bizz. Ook in hippe koffietentjes zie je baristi bezig met speciaal voor de filter zetmethode gebrande bonen, watertemperatuur en stopwatches om de extractietijden te meten. Zo gek hoef je het op de camping natuurlijk niet te maken. Tip is wel om even met opschenken te wachten nadat het water het kookpunt heeft bereikt. Als je de temperatuur iets laat zakken dan voorkom dat de bittere smaken en aroma’s die je niet in je koffie wilt hebben in je kopje terecht komen.

Aeropress
Waarschijnlijk heb je hier nog niet eerder van gehoord. Toch stellen we het even voor want door een maler en de Aeropress mee te nemen, heb je overal de beschikking tot een lekker bakje koffie. De methode heeft iets weg van cafetière maar daarentegen gebruik je een papieren filter. Hierdoor krijg je een ‘clean cup’ of ook wel een helder mondgevoel. Het ontstond omdat de ontwerper van de Aeropress nooit tevreden ws over zijn koffie en zelf op zoek ging naar een geschikt apparaat. Hij ontwierp de Aeropress en wist door de controle over de temperatuur en extractietijd te houden een zoetere koffie te creëren. Niet gek dus dat er inmiddels vele duizenden fans over de hele wereld zijn.

En nog een weetje: er worden er zelfs wedstrijden gehouden in het zetten van Aeropress koffie. Voor velen is dat wellicht een brug te ver en is een Nanopresso, de Hanpresso of het Campeo koffiezetapparaat een betere optie 😉

Coffee a la local
Een andere leuke optie voor in de ochtend of juist in de avond is om Tommy Hilfiger tas of je clutch te pakken, en als een local een heerlijke espresso of cappuccino te gaan drinken in een van de lokale tentjes. Dat is natuurlijk echt vakantie.

, , , , , ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.