Overige

Koffie over je laptop, wat moet je doen?

2 mrt , 2022  

Wat werkt er nu lekkerder dan met een fijn kopje koffie achter de computer te zitten? Dat is natuurlijk niet geheel zonder risico, zeker als je een laptop hebt. Want de kans bestaat natuurlijk dat je onverhoopt koffie morst over je laptop. Wat moet je doen als dat je overkomt om je laptop te redden?

Stap 1: Stroom eraf halen

Het eerste wat je moet doen wanneer je koffie gemorst hebt over je laptop, is de stroom eraf halen om kortsluiting te voorkomen. Trek daarom de stroomkabel uit de laptop en verwijder de accu. Ook de andere stekkertjes, zoals die van de muis, de printer en de externe harde schijf, moeten eruit getrokken worden.

Stap 2: Op de kop zetten

Als je de stroom eraf hebt, moet je zo snel mogelijk je laptop ondersteboven zetten. Zo voorkom je dat er meer vocht binnendringt. Zet hem in een brede hoek ondersteboven om ervoor te zorgen dat de koffie ook echt van de laptop af loopt in plaats schuin naar binnen.

Stap 3: Buitenkant droogmaken

Als je denkt dat al het vocht uit de laptop en van de laptop af heeft kunnen druipen, moet je de buitenkant van de laptop gaan schoonmaken. Gebruik hiervoor een zachte doek die heel licht vochtig is, want je wilt natuurlijk niet méér vocht in je laptop krijgen. Dep met de doek om resten te verwijderen. Besteed speciale aandacht aan het verwijderen van plakkerige resten.

Stap 4: Laptop openschroeven en vocht binnenin verwijderen

De kans is natuurlijk aanwezig dat er toch vocht binnengedrongen is in de laptop die er niet uit gekomen is toen je hem ondersteboven had. Om dit vocht te verwijderen voordat het meer schade aanricht, moet je de laptop openschroeven. Durf je dit niet aan, ga dan zo snel mogelijk naar een reparateur met de laptop. Durf je het wel zelf, dep dan met wattenstaafjes het vocht zoveel mogelijk weg.

Stap 5: Onderdelen verwijderen en laten drogen

Het kan zinnig zijn om onderdelen zoals de harde schijf en het intern geheugen te verwijderen om apart schoon te maken en te laten drogen. Ook biedt dit toegang tot nieuwe gebieden in de laptop die je kunt droogmaken. Maak wel eerst foto’s van de binnenkant van de laptop als referentie voor wanneer je hem weer in elkaar zet. Dit kan overigens pas nadat je alles minimaal 48 uur aan de lucht hebt laten drogen. Daarna kun je de laptop testen.

Heb je alle stappen doorlopen, maar doet je laptop het niet meer? Dan is de koffie de laptop fataal geworden. Kijk in dit geval naar het aanbod van refurbished laptops om voor een redelijke prijs een goede vervangende laptop aan te schaffen.

, , ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.