Koffie soorten

Duurzame landbouw leidt tot specialty koffie

17 mei , 2016  

Finca Chelín in de Mexicaanse deelstaat Oaxaca levert de beste Rainforest Alliance gecertificeerde kwaliteitskoffie van Midden-Amerika. Dat is de uitslag van de voorjaarseditie van het Cupping for Quality evenement, dat onlangs plaatsvond in Houston. De koffieboerderij van  Enrique López, winnaar van meerdere koffieprijzen, haalde de score van 86,33.

Alle 49 koffie samples, afkomstig van Rainforest Alliance gecertificeerde boerderijen in Nicaragua, El Salvador, Honduras, Guatemala, Mexico en Costa Rica haalden een minimumscore van 80 punten. Dit is, volgens de Amerikaanse koffieassociatie SCAA, de ondergrens voor de categorie specialty koffie. Het gemiddelde was 83,2 punten. De kwaliteit van de koffie is getest door een panel van internationale experts in cupping.

Duurzame landbouw

Deze resultaten laten zien dat koffie verbouwen volgens de duurzame landbouwmethoden, zoals Rainforest Alliance certificering voorschrijft, een beter kopje koffie oplevert. De koffiebonen van Finca Chelín worden volgens deze methoden in de hooglanden van de Candelaría Loxicha region in de Sierra Sur verbouwd. De koffie won vorig jaar ook de Beste van Oaxaca cupping competitie. Op de tweede plek eindigde de koffieboerderij La Virgen van Henry Hueck in Nicaragua met een score van 86,08. Van de verschillende Middenamerikaanse landen haalde Costa Rica, vertegenwoordigd met drie boerderijen, het hoogste gemiddelde: 83,2 punten.

Cupping for Quality

cupping2Het tweejaarlijkse evenement bestaat sinds 2003 en heeft als doel duurzame landbouw te linken met hoge kwaliteit van koffie. De sessies zijn overigens niet opgezet als wedstrijd maar vooral om de koffieboeren van waardevolle feedback te voorzien over de kwaliteit van hun bonen. En om de overduidelijke link tussen duurzame landbouw en kwaliteit te laten zien.

Wereldwijd beschermen meer dan 160.000 koffieboeren de gezondheid van ruim 945.000 hectare land via de training en certificering van de Rainforest Alliance.

Bekijk hier alle resultaten uit de voorjaarseditie van het Cupping for Quality evenement.

, , , , , ,

ByGeef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.