Baristas at work

Lokale financiering voor koffiebranders populair

6 mei , 2025  

In 2024 werd er ruim 836.000 euro opgehaald met 677 koffieliefhebbers om lokale koffiebranderijen te financieren via het crowdfunding platform CrowdAboutNow en in 2025 blijft deze branche onverminderd populair merkt het platform op. Vooral bij koffiebranders die al bewezen hebben goede koffie te maken en een (vaste) klantenkring hebben opgebouwd kan het hard gaan. Zo was het ook het geval voor Koffiestation in Groningen en koffiemerk Guzo van twee Nederlanders in Ethiopië.

Koffiestation

Koffiestation is een begrip in Groningen. Het bedrijf werd er in 2012 opgericht en heeft gedurende 12 jaar een indrukwekkende groei laten zien; van marktkraam naar twee cafés in de stad en een webshop met een koffieabonnement. De behoefte ontstond bij de ondernemers om de branderij uit te breiden en een inspirerende plek te openen waar mensen ín de branderij van een goede kop koffie kunnen genieten. Met jarenlange opgebouwde achterban van fans van hun koffie was de link naar crowdfunding snel gelegd. Over de reden waarom Koffiestation koos voor een crowdfunding vertelt een van de oprichters, Emiel Driesten, het volgende: “We willen steeds meer onderdeel worden van Groningen”. Volgens CrowdAboutNow is dit lokale aspect ook voor investeerders een belangrijke reden om in te stappen en wat uiteindelijk de crowdfunding tot een succes heeft gemaakt. In totaal haalde Koffiestation 350.000 euro op met 231 investeerders.

GUZO

Gerard en Baukje van der Wal, van Guzo, wonen al 15 jaar in Ethiopië en hebben daar een succesvolle koffiebranderij opgezet. Alles gaat volgens het ‘fairshare’ principe, wat inhoudt dat de boeren eerlijke lonen krijgen. De koffieboon wordt op hun eigen grond verbouwd, gebrand en verpakt. Daarmee blijft zo veel mogelijk van de opbrengst van de koffieboon bij de boer. Vaak worden de groene bonen geëxporteerd en dat terwijl er in de keten juist verdiend wordt op het branden en verpakken van de bonen. Toen het ondernemersduo hun Ethiopische koffie op de Nederlands markt uitbracht, was deze binnen mum van tijd uitverkocht. Nu het product zich bewezen heeft ontstond de wens bij de ondernemers op om op te schalen, en dat betekent meer lokale impact in Ethiopië. Met de opgehaalde financiering, 150.000 euro, werd een tweede koffiebrander aangeschaft en geïnstalleerd. 

Kracht van lokaal financieren

Dat steeds meer koffiebranders en andere lokale makers kiezen voor een crowdfunding verbaast de oprichter van CrowdAboutNow, Mark Laagewaard, niet. Door een fysiek product te kunnen laten zien, ruiken en proeven is het makkelijker om mensen mee te krijgen in het verhaal van de ondernemer. “Crowdfunding werkt heel goed wanneer je een fysiek product kunt laten zien, ruiken en proeven. Zo wordt het heel tastbaar waar je geld naartoe gaat als je mee investeert. Ook ondernemen veel koffiebranders vanuit hun passie voor het product, dat werkt ontzettend aanstekelijk. Mensen dragen graag bij aan lokale producten die met passie gemaakt worden!”

 

, , , , , , , , , ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.