Baristas at work

Koffie Top 100, de top 10

2 mrt , 2015  

Gisteren werd in Inn Style in Maarssen de veelbesproken Misset Horeca Koffie Top 100 bekend gemaakt. De lijst die altijd weer een hoop stof doet opwaaien onder voor- en tegenstanders bevat een aantal oude bekenden en een aantal verrassende nieuwkomers. Terwijl binnen de spanning bij het aftellen naar de nummer 1 nog in volle gang was, stond deze echter al gepubliceerd op de website van Misset Horeca. Puntje voor volgend jaar 😉

De top 10 van de Koffie Top 100 ziet er als volgt uit:

1. Coffeelicious, Dordrecht

De winnaar van de Koffie Top 100 2014 is geen koffiebar pur sang, hier wordt evenveel taart verkocht als koffie. En die koffie is van hoge kwaliteit, technisch perfect bereid door eigenaar Fiona Buitenhuis of een van haar barista’s.

2. Black & Bloom, Groningen

De technische en wetenschappelijke benadering van Gerben Engelkes bij Black & Bloom is verbluffend. Bij blinkt uit in kennis en in filterkoffie, wat hij dan ook het meest verkoopt. Iedere koffieondernemer zou eens naar Groningen moeten afreizen.

3. Palladium, Amsterdam

Mooi om te zien dat ook in een grand cafĂ© annex restaurant annex club zĂł serieus met koffie wordt omgesprongen. Enthousiaste barista’s halen het maximale uit boon en machine in Palladium, dat op koffiegebied trendsettend was in Amsterdam

4. Semmelink, Lochem

Drikus Semmelink is trots op zijn zaak en de naam die hij in Lochem en omstreken heeft opgebouwd – en terecht. Voor het tweede jaar op rij de vierde plek is een prestatie van formaat, al voelt weer nĂ©t naast het podium een beetje zuur.

5. Sugar & Spice, Amsterdam

Midden op de drukke en schreeuwerige Zeedijk heeft de van oorsprong Israëlische Nir Kohn een mini-oase van rust gecreërd, met een ingetogen licht interieur en kleurige accenten. Het pijpenlaatje dat Sugar & Spice is, verkoop verse salades, broodjes en koffie.

6. Café La Clé, Maastricht

Café La Clé weet mooi de zesde plek vast te houden. Na Blanche Dael komen de bonen nu van Cafés Richard. Bert van der Velden en Bethe Groenendal zijn leergierige ondernemers die geen genoegen nemen met minder dan perfectie.

7. Koko Coffee & Design, Amsterdam

Caroline Kruijssen en Karlijn Timmermans weten ontzettend veel van de koffie die ze serveren. Ze experimenteren, variëren en adviseren gasten pro-actief. De jury proeft een spannende americano met een dubbel shot van Ethiopische bonen.

8. 30ML, Utrecht

Een aanwinst voor de stad Utrecht, Frans Kooyman heeft, met mensen uit de wieg van CaffĂ©nation, een ingetogen, specialistische pur sang koffiezaak waar hij zoekt naar espresso’s die verrassen en cappuccino’s die ‘kloppen’.

9. Zuiver, Utrecht

Voor een lungo is de inhoud aan de geringe kant, maar de koffie die er wel in zit, is een aangename verrassing. Vol van smaak, een tikje rins en precies de juiste temperatuur. Ook bij de espresso haalt de barista het beste uit de Estremo bonen van Piazza d’Oro.

10. De Blonde Pater, Nijmegen

De Blonde Pater is en blijft de bakermat van de Nederlandse koffiescĂšne en het bedrijf innoveert nog steeds. Nu wordt de jury verrast met filterkoffie uit de roestvrijstalen espro press, die met een fijn microfilter dubbel filtert.

 

,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.