Koffie soorten

NESCAFÉ Plan 2030: Duurzame koffie krijgt stevige wortels

1 jul , 2025  

De wereld van koffie staat niet stil. Achter elk kopje koffie dat we drinken, gaat een complex netwerk van boeren, bedrijven en duurzaamheidsambities schuil. Eén van de grootste spelers in dat veld, NESCAFÉ, werkt al jaren aan een groenere koffietoekomst. Met het recent gepubliceerde derde voortgangsrapport van het NESCAFÉ Plan 2030 laat het merk zien dat het meer is dan alleen een naam op een pot oploskoffie.

Meer koffie, minder CO₂

NESCAFÉ – onderdeel van Nestlé en wereldwijd het meest gedronken koffiemerk – heeft een duidelijke missie: de koffieketen toekomstbestendig maken. In 2022 werd het NESCAFÉ Plan 2030 gelanceerd, met als doel om tegen 2030 de CO₂-uitstoot in de koffieteelt met 50% te reduceren en de leefomstandigheden van boeren te verbeteren. En die plannen beginnen nu echt vruchten af te werpen.

Inmiddels is bijna een derde van de koffie van NESCAFÉ afkomstig uit regeneratieve landbouw, waarbij de focus ligt op bodemgezondheid, biodiversiteit en klimaatadaptatie. Dat is een forse sprong ten opzichte van de 25% in 2023 – en ver boven de tussentijdse doelstelling van 20% in 2025. Tegelijkertijd is de uitstoot van broeikasgassen omlaag gegaan, terwijl de opbrengst per hectare juist is toegenomen. Duurzaam én efficiënt dus.

Waarom regeneratieve landbouw?

Klimaatverandering, inflatie, mislukte oogsten – het zijn stevige uitdagingen voor koffieboeren wereldwijd. “Boeren worden hard geraakt door extreme weersomstandigheden en prijsfluctuaties,” zegt Roos Bulder, Business Lead van NESCAFÉ Benelux. “Daarom investeren we in kennis, middelen en technologieën die hen helpen zich aan te passen.”

Regeneratieve landbouw – denk aan schaduwbomen, compostgebruik en slim waterbeheer – zorgt niet alleen voor gezondere gewassen, maar legt ook koolstof vast in de bodem. Zo draagt deze manier van werken bij aan het tegengaan van klimaatverandering én aan betere oogsten voor de boer.

Cijfers die tellen: de mijlpalen van 2024

Het NESCAFÉ Plan 2030 is geen papieren tijger, maar een concreet actieplan dat wereldwijd wordt uitgerold. En dat levert indrukwekkende resultaten op:

  • 32% van alle NESCAFÉ-koffie komt nu van regeneratieve landbouwbedrijven.

  • 21 miljoen jonge koffieplantjes werden uitgedeeld aan boeren, voor vernieuwing van hun plantages.

  • 200.000 boeren in 16 landen kregen training in duurzame landbouwtechnieken.

  • 4,4 miljoen bomen zijn dit jaar geplant via het herbebossingsprogramma van Nestlé – goed voor biodiversiteit én schaduw op de plantages.

  • In samenwerking met de ILO en Save the Children werd gewerkt aan betere arbeidsomstandigheden in zes landen.

  • Boeren in o.a. Indonesië, Honduras en Mexico ontvingen financiële hulp bij de overstap naar regeneratieve landbouw.

  • Meer dan 4.900 boeren kregen toegang tot Agrinest, een digitaal kennisplatform over duurzame landbouwpraktijken.

Op weg naar Net Zero

Een opvallend onderdeel van het plan is de ambitie om de koffieproductie koolstofnegatief te maken. Dat klinkt misschien abstract, maar het principe is helder: door landbouw anders aan te pakken, wordt er meer CO₂ uit de lucht gehaald dan uitgestoten. NESCAFÉ wil in de komende jaren meer dan 20 miljoen bomen planten op of nabij koffieplantages, wat de bodemkwaliteit verbetert én CO₂ helpt op te slaan.

Wat betekent dit voor jou als koffieliefhebber?

Voor de gemiddelde koffiedrinker verandert er misschien weinig aan smaak of ritueel, maar achter de schermen is er een stille revolutie gaande. Duurzame koffieproductie betekent dat we ook in de toekomst kunnen blijven genieten van onze favoriete bonen, zonder de aarde uit te putten. Bovendien help je als consument indirect mee door bewust te kiezen voor koffie van merken die investeren in duurzaamheid.

Dus de volgende keer dat je een kop NESCAFÉ inschenkt, weet je: dit is niet zomaar koffie. Dit is koffie met toekomst.

, , , ,

By



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.