Overige

Lange motorrit voor de boeg, starten met koffie of niet?

2 mrt , 2022  

De winter valt mild uit en voor we het weten staat de lente weer voor de deur. Als de harde winden van de afgelopen tijd voorlopig weer het land uit zijn, betekent dat het tijd wordt om de motor van stal te halen, een kijkje nemen tussen de mooie collecties nieuwe motorhelmen om het nieuwe rijseizoen in stijl mee in te luiden en goed voorbereid de weg op te gaan. Heb je een lange motorrit voor de boeg? Dan overweeg je misschien om eerst een kop koffie te nemen, zodat je fris op de motor stapt. We bespreken of dat ook daadwerkelijk een goed idee is.

Alertheid verhogen

Het belangrijkste argument om koffie te drinken voordat je op de motor stapt voor een lange rit moge duidelijk zijn: cafeïne heeft een opwekkend effect dat de alertheid kan verhogen. Profiteer je daar ook daadwerkelijk van op de weg? Dat is in ieder geval bij vrachtwagenchauffeurs, die ook lange ritten maken, onderzocht en daaruit blijkt dat de consumptie van cafeïne het risico op ongelukken inderdaad verkleint. Het is aannemelijk dat deze effecten ook voor andere chauffeurs gelden en dat je er als motorrijder dus ook goed aan doet om voor vertrek koffie te drinken.

Prestaties

Op de motor lever je natuurlijk meer fysieke arbeid dan achter het stuur van een auto. Je moet in balans blijven, maar ook mee leunen met de motor in een bocht zonder te vallen en daarbij gebruik je toch spierkracht. Het goede nieuws is dat koffie hiervoor juist positief is. De cafeïne heeft een direct, gunstig effect op je centrale zenuwstelsel waardoor je je ten eerste wakkerder en alerter voelt. Maar het helpt daarnaast om vetzuren te mobiliseren en calcium af te geven. Daardoor wordt de spiercontractie beter. In die zin is koffie dus een goede keuze voordat je op de motor stapt, zeker als je een lange rit voor de boeg hebt.

Sneller moeten plassen

Een nadeel van koffie drinken voor de rit, is het zogenaamde diuretische effect. Dit houdt in dat je er sneller door moet plassen. Dat komt door de cafeïne in de koffie. Cafeïne wekt xanthine op, wat de opname van natrium remt en de hormonen hindert die de urineproductie in de nieren regelen, waardoor je sneller naar de wc moet. Dat effect vermindert bij slappere koffie en cafeïnevrije koffie. Het nadeel daarvan is natuurlijk echter weer dat het niet of minder het oppeppende effect heeft waar je juist naar op zoek bent. Overigens geldt het diuretische effect ook voor cola, maar daar is zowel de cafeïne als de koolzuur problematisch.

Koffie en je ogen

Toch wordt ook beweerd dat koffie slecht is voor je ogen, en dat is natuurlijk niet wat je wilt wanneer je je in het verkeer gaat mengen. Maar is dat ook echt zo? Het is inderdaad zo dat te veel koffie een negatief effect kan hebben op je ogen. Die problemen kunnen vooral op de langere termijn ontstaan, maar ook problemen op de korte termijn zijn niet onmogelijk. Het kernwoord hierin is echter ‘te veel’. Als je met mate koffie drinkt en het bij één kop voor vertrek houdt, heeft dit op de korte termijn namelijk juist een positief effect op je gezichtsvermogen. Het zorgt bijvoorbeeld voor verlichting als je last hebt van droge ogen.

We kunnen dus concluderen dat het drinken van een kop goede koffie je alertheid en fysieke prestaties kan verbeteren, maar dat de kans bestaat dat je er sneller van naar de wc moet dan wanneer je bijvoorbeeld water drinkt. Maar dat probleem is natuurlijk opgelost als je gewoon een plaspauze neemt onderweg.

, , , , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.