Gezondheid, Onderzoekjes

Wat voor effect heeft koffie op je gewicht?

11 dec , 2015  

De relatie tussen koffie en gewicht is al lange tijd discutabel. Waar de ene specialist zegt dat het helpt bij afvallen, geeft de ander juist aan dat het slecht is voor je gewicht. De waarheid lijkt ergens in het midden te liggen en vooral te maken te hebben met de manier waarop je koffiedrinkt. Op basis van de onderstaande afwegingen kun je zelf beslissen of koffie wel of niet in je dieet schema past.

Wat is er nadelig aan koffiedrinken als het gaat om afvallen?
Koffie bevat caffeïne. Dit betekent dat je actiever wordt en gevoeliger wordt voor stress. Stress doet eten en daarmee kan koffie indirect dus een negatieve invloed hebben op je dieet. Het stressniveau wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid cortison en adrenaline in je lichaam. Deze stofjes worden door koffie gestimuleerd.

Deze indirecte effecten zijn goed om in je achterhoofd te houden, maar veel relevanter is om te weten wat de effecten zijn als je koffie niet zwart drinkt. Wanneer je koffie met melk en suiker drinkt dan is dit bijna per definitie schadelijk voor je dieet. Je krijgt namelijk vetten en koolhydraten binnen. Deze worden opgeslagen door het lichaam en zie daar: je komt aan. Koffie met melk en/of suiker is dus geen aanrader wanneer je serieus wilt afvallen.

Voordelen van koffiedrinken en het hebben van een dieet
Zoals hierboven gezegd, koffie bevat cafeïne. Deze cafeïne maakt je alerter en je hebt het gevoel fitter te zijn. Dit betekent dat je meer gaat bewegen en de neiging om lui te gaan doen kleiner is. Je verbrandt daarom meer energie dan wanneer je de koffie links zou laten staan. Daarnaast is koffie een eetlustremmer. Weliswaar is dit effect maar klein, maar doordat koffie je maag vult, vermindert het het verlangen naar snacks, snoep en andere slechte voedingsmiddelen.

Daarnaast is koffie een stimulans voor je metabolisme. Dit is een moeilijk woord voor spijsvertering of stofwisseling. Dit houdt dus in dat je door middel van koffie sneller calorieën verbrandt en dus sneller afvalt. Let er wederom weer op dat dit alleen geldt als je de koffie zwart drinkt. Met melk en suiker is dit een heel ander verhaal. De koffie zal zijn werk dan wel blijven doen, maar de extra calorieën die je binnen krijgt van de melk en van de klontjes suiker wegen daar bij lange na niet tegen op.

Samengevat
Koffie speelt een gematigde positieve rol bij het afvallen. Maar hier moet je er wel op letten dat dit alleen op gaat als je de koffie drinkt zonder melk en zonder suiker. Anders weegt het voordeel per definitie niet op tegen het nadeel. Binnen je dieet schema hoef je niet altijd rekening te houden met de hoeveelheid koffie die je drinkt. De invloed is namelijk derhalve klein dat je het best links kan laten liggen bij het opstellen van je dieet schema.

, , ,

ByGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.