Gezondheid, Onderzoekjes, Overige

Koffiebonen bewaren in de vriezer? Ja, het kan!

17 sep , 2016  

Vele koffiebranders en -puristen uit de hele wereld zullen anders oordelen, maar als het goed gedaan wordt kan invriezen de versheid en houdbaarheid van koffiebonen voor maanden bewaken.

dreamstime_s_39353052

De do’s en don’t´s van het invriezen:

  • Gebruik uitsluitend verse, hele bonen dat wil zeggen, hoe dichter op de branddatum des te beter. Oude(re) bonen invriezen heeft weinig zin.
  • Zorg ervoor dat de container / het zakje luchtdicht is. Dit is cruciaal omdat vocht uw bonen zal ruïneren als de container niet goed is afgedicht. Gebruik bijvoorbeeld ziplock zakken, verwijder zorgvuldig zoveel mogelijk lucht en sluit goed af.
  • Niet invriezen in de zak waarin de bonen zijn gekocht, zelfs als die nog ongeopend is. De meeste koffieverpakkingen zijn doorgaans niet geschikt voor bewaren in de vriezer.
  • Vries kleine hoeveelheden in, bijvoorbeeld porties van 100 of 200 gram, voldoende voor een paar dagen of een week.
  • Verwijder de zak uit de vriezer maar één keer! Invriezen in kleinere hoeveelheden maakt hervriezen overbodig.
  • Laat de bonen op kamertemperatuur komen voorafgaand ze te gebruiken. Het openen van het zakje vanuit de vriezer kan condensvorming geven in de zak en daarmee de bonen bevochtigen.

Zegt wie?

Door vooraanstaande leden van het Amerikaanse forum Home Barista is meerdere malen een onderzoek gedaan waarin 64 espresso shots van zowel ongevroren als bevroren (4 en 8 weken) koffiebonen zijn beoordeeld op crema, smaak, geur en voorkeur.

Enkele quotes uit het artikel:

“Twee maanden is veilig: vers gebrande koffie die onmiddellijk ingevroren wordt na het branden in een bijna luchtdichte container in een zeer koude vriezer, kan gedurende minimaal 2 maanden ongestoord bewaard worden in de vriezer waarna mag worden verwacht dat espresso gezet kan worden die niet duidelijk inferieur is ten opzichte van verse koffie die nooit bevroren is geweest.”

“Bevriezing versnelt het proces van muf worden na het ontdooien niet: Tenminste gedurende een tijdsperiode uitgestrekt tot ongeveer 8 dagen na het branden is er geen bewijs dat eerder bevroren koffie sneller verslechtert na ontdooiing dan koffie die nooit bevroren is geweest.”

“Invriezen blijft een haalbare werkwijze voor de conservering van gebrande koffie voor espresso, gedurende ten minste 4 maanden.”

“Het lijkt onwaarschijnlijk dat invriezen en ontdooien geen effect heeft op de gebrande koffie; maar ik denk dat, gezien deze resultaten, het onmogelijk is om te beweren dat het effect van bevriezing groter of schadelijker is dan een van de andere dingen die we doen met vers gebrande koffie in de eerste week van zijn leven.”

De meeste mensen die fronsen bij alleen al het idee van invriezen van koffiebonen zullen het nooit geprobeerd hebben. Er is in ieder geval voldoende bewijsmateriaal te rechtvaardigen om het een keer te testen.

Hieronder volgen nog een aantal extra bronnen, die genoeg kunnen zijn om u te overtuigen om uw eigen diepvries experimenten uit te proberen. De quotes zijn o.a. van koffiegrootheden zoals Kenneth Davids, Scott Rao en Michael Sivetz.

“Ik zou zeggen dat het invriezen van hele koffiebonen terwijl ze vers zijn gek is, maar als het echt nodig is om uw gebrande bonen voor meer dan drie of vier dagen te bewaren voor gebruik, vind ik dat de vriezer aanzienlijk meer bijdraagt dan dat het pijn doet. Doe de bonen in een stevige vriezer zak en knijp zo veel mogelijk lucht uit de zak voor het dichten.”

“Invriezen is een uitstekende manier om hele bonen koffie te behouden als je niet van plan bent om ze binnen een week te consumeren.”

“Hoewel het nog steeds zijn sceptici heeft, heeft het invriezen van koffie bewezen zeer effectief te zijn voor langdurige opslag. Bevriezing vermindert oxidatiesnelheden met meer dan 90% en vertraagt de beweging van vluchtige stoffen.”

“Er hoeven geen zorgen gemaakt te worden over daadwerkelijk bevriezen van het vocht in vers gebrande koffie, want dit vocht zit als het ware ´apart´ gebonden in de structuur van de koffieboon, waardoor het niet-bevriesbaar blijft.”

“Het invriezen van koffie tot -20 C, zoals in een huishoudvriezer, is een zeer effectieve manier voor het verlengen van de versheid van koffie aromaten om verschillende redenen.”

“Wij plaatsen onze bonen in de diepvries direct na het branden zodat het verouderingsproces niet begint voor de klant de aankoop doet. Gassen zetten uit bij hogere temperaturen en trekken in bij lagere temperaturen. Het verlagen van de temperatuur van deze gassen vertraagt de snelheid van het wegvloeien ervan. Studies tonen aan dat voor elke afname in temperatuur van 10 graden Celsius, de levensduur van de koffie toe neemt met 50%. De meeste thuisvriezers zijn geschikt zijn voor temperaturen van -20 graden Celsius, voldoende om koffiebonen te slaan voor een aantal maanden zonder kwaliteitsverlies.”

“Indien ingevroren als verse, hele bonen kan de kwaliteit voor maximaal 9 weken geconserveerd blijven. Kun je bonen beter niet invriezen? Ja. Maar met een voorraad die niet binnen 10 tot 14 dagen wordt geconsumeerd zijn de effecten van invriezen verwaarloosbaar in vergelijking met bonen die bij kamertemperatuur aan het degraderen worden gelaten.”

Er is zelfs een keer patent aangevraagd, een abstract hieruit:


De versheid van een gebrande koffieboon wordt bewaard door het opslaan van de net gebrande bonen in een afgesloten container met een gehalte van minder dan 1 procent zuurstof. Opslag van gebrande koffie bij zeer lage temperaturen (lager dan -40 graden Celsius ) bewaart ook de versheid van de koffie. De combinatie van lage zuurstofconcentraties en de lage bewaartemperatuur biedt de vers gebrande koffie smaak en een lange houdbaarheid voor die te behouden smaak.


Complottheorie

Zou het zo kunnen zijn dat het invriezen van koffie wordt ontmoedigd door een aantal branders omdat zij vrezen voor frequente, herhalingsaankopen? Als invriezen voor u werkt, dan betekent dit dat je kunt koffie soms goedkoper en minder vaak kunt kopen…

Tenslotte

Er is meer dan genoeg steun van gerenommeerde personen uit de koffie-industrie, voor het opslaan van koffiebonen in de vriezer, die rechtvaardigen het eens te proberen. De volgende keer dat u een zakje bonen koopt, vries dan eens de helft in en gebruik deze bonen een paar weken later. Ik denk dat u aangenaam verrast zult zijn!

(dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Jason Ferris op het blog van Espresso Unplugged en ter publicatie alhier bewerkt en vertaald)

, , , ,

By



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.