koffiegek.nl    
   
Weblog koffiegek.nl
Espressomachines
Koffiemolens
Koffie
Technieken
Evenementen
Accessoires
Overige
Barista's @ work
Persberichten
Slowcoffee / filterkoffie
Contact koffiegek.nl

 

Ben jij gek op koffie? Praat dan mee op KoffiePraat.nl !
Praat mee over koffie, machines, molens, zetwijzen en nog veel meer of neem plaats in het proefpanel.
Bezoek Koffiepraat.nl >

Let op: Koffiegek.nl is vernieuwd! U bevindt zich nu in het archief.

Klik hier om het compleet vernieuwde Koffiegek.nl te bezoeken >

Barista's @ work | 10-10-2011 | Bart aan den Toorn

Koffiecultuur snuiven in NL

In Scandinavië, Engeland en zelfs de VS heerst al een langere tijd een echte koffie cultuur zoals de koffieliefhebbers weten. In Nederland doen we ook al aardig mee en zijn er steeds meer mensen met passie voor de boon die dit met anderen willen delen.

Als koffiefan is het dan ook leuk om op een plaats te komen waar je verrast wordt door de boon, excellente zetmethode of bevlogenheid van de eigenaar. In het buitenland zijn daar een legio voorbeelden van; Stumptown (VS), Kaffeinelondon, Prufrock (VK, london), Tim wendelboe (Noorwegen). In Nederland zitten inmiddels ook een paar echte pareltjes die ik graag met jullie wil delen. in vogelvlucht gaan we van Utrecht naar Rotterdam, Amsterdam en eindigen in my home town Den Bosch.

The Village Coffee & Music Utrecht

The Village in Utrecht (in het centrum, Voorstraat) het motto is coffee & music. Dit betekent draaitafels, vinyl voor de duidelijkheid, 2 relaxte gasten, veel filter koffie en uiteraard een mooie espressomachine van Lamazocco. V60, Chemex, alles kan alles mag, Aeropress heb ik niet gespot maar die zal er ook wel zijn. Relaxte zaak als je binnekomt, mooi open, ruim, goede vibe. Ook de take away is prima geregeld.

Paar banken om lekker in te hangen, achterin nog zitjes als je doorloopt naar het einde. Ze serveren voornamelijk koffie van Huisleverancier, Caffenation ( van Rob in Antwerpen, ook een aanrader mocht je daar zijn). Zeer vaakdus garantie voor nieuwe andere, uiteraard verse en spannende koffies.

Je kan de filter bestellen die je wilt, maar er volgt altijd advies bij de boon van de week, welke methode het beste hiervoor is. Neem plaats en even later krijg je je potje koffie, met een quukske. Eten doen ze hier niet aan, dat mag je zelf meenemen, dit is echt een koffieplace met oog voor kwaliteit en een breed assortiment.

Hopper Rotterdam

Hopper in Rotterdam is de volgende stop die zeker de moeite van het bezoeken waard is. De eigenaar is op het eerste oog meer een verstrooide professor dan Barista, maar al snel wordt duidelijk dat hij over heel veel koffiezaken echt goed heeft nagedacht en vooral ook doorgedacht. Zeer mooie ruime zaak, met een boven en beneden. Er worden verse broden gebakken en ook de taart en andere zoetigheid is homemade. Perfecte lunchspot met uitgebreide menukaart, afsluiten en beginnen met koffie en je dag kan niet meer stuk. Aeropress wordt hier gepredikt voor filterkoffie, altijd geserveerd met een klein beetje koffie in een glas, dat koelt sneller af en kan je goed proeven hoe de koffie smaakt als hij wat kouder is, dan wordt hij namelijk steeds beter....

Foto: Youropi.com

De machine van dienst is een echte Nederlandse Kees van der Westen, top naturlijk, koffies zijn er van alle uithoeken, squaremile, hasbean, Bocca, teveel om op te noemen, maar duidelijk is dat dit een plek is waar je veel kan proeven en ook lekker kan genieten van al wat er op koffiegebied te proeven is.

Screaming Beans Amsterdam

In Amsterdam vinden we dan Screaming Beans, hier serveren ze hoofdzakelijk Bocca koffie (Yirga van Bocca in de top 3 van beste koffies bij mij persoonlijk). Top brander en gelieerd aan Trabocca (google dat zelf maar ff). Vriendelijke bediening, die af en toe lekker een balletje trappen, moccamaster, v60, siphon!!! Tutti aanwezig om je te vermaken als koffiefan.

Bron foto: vanallesoverkoffie.com

Ook een lekker hapje eten of een gezond sapje is hier aanwezig, knusse zaak, kundige mensen, erg chill, ook bonen te koop van Bocca, my favourite hangout in Amsterdam op koffiegebied!

Bagels & Beans Den Bosch

En last but not least, kan ik Den Bosch niet overslaan, daar zit een Bagels & Beans, ja dat is onderdeel van een franchise, maar de eigenaren maken hier wel degelijk het verschil. Midden in het centrum, in een mooi half rond pand, knus, gezellig en sfeervol. Verse sapjes, overheerlijke bagels, vaak ook nog een eigen specialiteit naast de kaart en verse taarten completeren een overheerlijke espresso, ristretto, cappuccino of gewone koffie. Helaas geen filter (althans nog niet voor klanten) maar wie weet wat de toekomst brengt.

Bron foto: Youropi.com

De passie voor koffie is me hier met de paplepel ingegoten dus kom zelf eens kijken en vooral proeven, de dubbele espresso is verrukkelijk met mooie bonen uit Panama. Dadeltaart erbij en onder het genot van een lekker muziekje kan je dag niet meer stuk.

Al met al zaken met passie, energie en mooie producten, dat zie je maar nog belangrijker, dat proef je! Kom ook eens wat cultuur snuiven in een van deze hotspots.

Ciao, Bart


Reageer op dit bericht >

Je naam*
E-mail**
Je bericht*
Waar praten we over op koffiegek.nl?***
Je IP adres 54.163.190.170
 
  ** e-mail adres wordt niet bewaard!
*** beveiligingsvraag (tip: we praten hier over "koffie" ;-) )
 
Op 21-10-2011 om 23:40 uur, schreef Gerben het volgende:
@sietse; Kan ook zijn dat die nog moet openen. Ik had van horen zeggen uit betrouwbare bron... :)
 
Op 18-10-2011 om 16:21 uur, schreef Sietse het volgende:
Gerben, waar zit dat koffietentje in Eindhoven dan? Of bedoel je die nog moet openen?
 
Op 11-10-2011 om 19:55 uur, schreef Gerben het volgende:
Sorry Bart, ik wilde je niet 'schofferen', maar er zijn zulks leuke plekken! Probeer eens CoffeeUnited in Zwolle, Dell'Arte in Hoogeveen,Crusio in Bergen op Zoom en CoffeeLovers in Maastricht! In Groningen zit ook een CoffeeUnited maar daar heeft een managementwissel plaatsgevonden, daar is het nu wel anders. In Eindhoven is ook een nieuw zaakje met drie meiden maar daar is me de naam van ontschoten. In Kampen naar DeEenhoorn met Nederlandse SlowCoffeechamp Frans Taapken. Nog genoeg te ontdekken buiten de Randstad! ;) Ben je bij de DBC? Kunnen we eens praten over koffiekoffiekoffie! :)
 
Op 10-10-2011 om 21:36 uur, schreef Bart het volgende:
@Gerben mijn doel was niet een volledig beeld te geven van NL, maar enkel mijn eigen ervaringen te delen, dus hoor graag van jou waar ik in Groningen of elders in NL kan genieten...
 
Op 10-10-2011 om 19:25 uur, schreef Gerben het volgende:
Weer het noorden overgeslagen... Boven Amersfoort is ook nog land hoor! Viva Groningen!
 
Reacties koffiegek.nl

Op 02-03 om 02:09 uur schreef Vivakoffie het volgende:
Yes, helemaal fan. En eerlijk gezegd, het was eens nodig. Nespresso komt te dichtbij. Ben benieuwd naar de evolutie...
Senseo in een nieuw jasje

Op 27-01 om 19:38 uur schreef malinda het volgende:
Ik kan de klep niet meer onder druk sluiten lijkt wel of er een veer weg is...
Dolce Gusto

Op 15-11 om 09:52 uur schreef Victor het volgende:
Lijkt mij ook een geweldig apparaat, maar ik vraag mij af welke componenten ze nou precies gebruiken om te zorgen voor k...
Arist Coffee

Op 13-11 om 17:26 uur schreef Rolf Babijn het volgende:
Net besteld voor mij en een collega na veel overwegen. Klinkt allemaal erg goed en zeker voor die prijs! Om nog het a...
Arist Coffee

Op 28-10 om 10:26 uur schreef Marjan Ippel het volgende:
Volgens mij is er iets anders aan de hand. Toen de kampioenschappen in NL begonnen, waren er nauwelijks baristi met een ...
Voorronde DBC 2015

J.Lensen

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Sponsor Koffiegek

IT&M

Dutch Cold, Dutch Coffee

Kaldi

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Paardekooper

Maison Blanche Dael

Urbanridez.com

Rioba

The Coffee Factory

   Advertenties van Bol.com